Ugrás a tartalomra

A gyümölcsösökben nagyobb lehet a kár, mint a termőföldeken (videó)

2017-04-20
10:59
Vajdaságban az elmúlt két napban 30-35 mm eső esett, ami a legjobbkor érkezett a kapásnövényekre, tekintettel az elmúlt időszak száraz időjárására
Vajdaságban az elmúlt két napban 30-35 mm eső esett, ami a legjobbkor érkezett a kapásnövényekre, tekintettel az elmúlt időszak száraz időjárására. A hideget és a körzetenként megjelenő fagypont alatti hőmérsékleteket pedig leginkább a gyümölcsösök sínylik meg. Nem áprilisra jellemző időjárás van térségünkben. A szélsőséges hideg következményei a kapásnövényeknél csak néhány napon belül lesznek láthatók, de a legnagyobb kár a gyümölcsösöket érte. Egyes fajtáknál akár 100 százalékos az elfagyás. A korai barackot és cseresznyét már a március végi fagy tönkretette. Azok a virágok, amelyek túlélték az alacsony hőmérsékleteket, most mehetnek tönkre a megporzás kimaradása miatt. Hatalmas kár várható - mondta Nenad Magazin, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának tanára: „Szinte minden gyümölcsfajta bizonyos mértékű kárt szenvedett, de körzettől függően, nem volt mindenhol túl alacsony a hőmérséklet. Azokon a területeken, ahol a márciusi fagy után még megmaradt valamennyi virág, most az is 100 százalékos kárt szenvedett. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, hogy az ilyen időjárási viszonyok nem kedveznek a beporzásra, hiszen számos gyümölcs, mint az alma vagy a meggy elvirágzásban van, így ezeknél, ha nem a fagy, akkor a megtermékenyítés elmaradása miatt lesz hatalmas veszteség.”Az eső jól jött a kapásnövényekre, de a hideg megállította növekedésüket. Németh Alfréd újvidéki agrármérnök szerint a károk felmérése után kell dönteni arról, hogy lesz-e újravetés a parcellán. „Számoljuk át a tőszámot, mennyi van hektáronként, és ha 5-10 százalékkal van kevesebb, az mindenképpen tolerálható, az még nem ad okot arra, hogy újravessük a növényeket, mert akkor újra késünk egy-két hetet, míg újra kikel a növény, újra kell venni a magot, és azt az 5-10 százalékos tőszámcsökkenést a növény, úgy a kukoricánál, mint a napraforgónál, a szójánál, igenis behozza.” A szakmabeliek arra is figyelmeztetnek, hogy a jövő héten még egy komolyabb fagyra lehet számítani, ami még veszélyesebb lehet a növényekre.
időjárás
fagy
kár
gyümölcsös

Most

01:24

Enyhe földrengés Közép-Szerbiában

Szerdán este 20 óra 3 perckor a Richter-skála szerinti 3,2 fokozatú földrengést észlelt a Köztársasági Szeizmológiai Intézet Knić térségében, 20 km-re délnyugatra Kragujevactól.
19:11, Frissítve: 19:33

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.
18:21, Frissítve: 18:45

Január hatodikán rajtol Limából a Dakar rali

Kevesebb, mint másfél hónap, és kezdődik a Dakar rali. Saghmeister Gábor és csapattársai a francia Le Havre kikötőből útnak indították motorjaikat Limába, a 2018-as Dakar rali rajtjának helyszínére.

Népszerű