Ugrás a tartalomra
szüret
Pannon RTV

Javában tart a szüret

2017-09-13
20:41
2017-10-04
12:36
Forrás
Pannon RTV
Vajdaságban már javában tart a szőlő szüretelése. Az idei termés a szélsőséges időjárás ellenére is kecsegtető a vincellérek szerint.

Sinka Ferenc palicsi borospincéjében már a hordókban forr a must, amelyből bor lesz. A korai szőlők egy részét már leszüretelték, de vannak olyan fajták, mint például a fekete szőlők, amelyek majd csak októberre érnek be. Az észak-bácskai termelők szerint megfelelő a must cukorfoka, ez pedig a jó minőség ismertetőjegye, azonban kicsit aggódnak a savhiány miatt.

Sinka Ferenc, borász, Palics: „Az idei szőlő állapotáról azt mondhatjuk, hogy hála Istennek sok nap volt, most már szépen beérnek a szőlők. Ellenben nagyon kevés csapadék volt, ami éppen nincs a szőlőnek a javára, mert ha lett volna csapadék, akkor mennyiségileg is több lett volna, meg a minőség még jobb lenne. Mert ezzel a csapadékkal én attól félek, hogy nem lesznek harmonikusak borok.”

Az idei szüret a vajdasági termelők körében nagy boldogságban telik, hiszen a minőség kiváló, és a mennyiségre sincs panasz. Nem hiába örülnek a borászok a szüretnek, hiszen ez valaha jelentős közösségi esemény, népünnepély volt.

A horgosi Bíró család negyven éve borászkodik. Tízezer tőkéről gondoskodnak, hat fajta szőlőt termesztenek. Bíró Ilonka, termelő, Horgos: „A múlt hét hétfőn kezdtük a szüretelést, nagyon szép, nagyon meg vagyunk vele elégedve minőségileg és mennyiségileg is. A mustnak a cukorfoka 22,5. Egészségesek a fürtök, nagyon szépek, úgyhogy nagyon meg vagyunk elégedve vele.”

A gazdák elmondták a jó év ellenére az okoz nekik gondot, hogy nehezen találnak munkásokat a szüreteléshez.

Horgos
szüret
szőlő
bor

Most

22:22, Frissítve: 22:33

Eltűnt egy tengeralattjáró

Eltűnt egy argentin tengeralattjáró a dél-amerikai ország partjainál – a vízi jármű személyzete utoljára szerda reggel adott életjelet magáról. A fedélzeten 44 főnyi legénység tartózkodik.
22:10, Frissítve: 22:16

Vasárnap dőlhet el Mugabe sorsa

A zimbabwei kormányzó párt központi bizottsága vasárnap ülést tart, melyen leváltja Robert Mugabét, a házi őrizetbe helyezett államfőt, és visszahelyezi tisztségébe a múlt héten menesztett alelnököt.
18:56

Tüntetés Zimbabwe elnöke ellen

Az afrikai országot 37 évig kormányzó Robert Mugabe elleni felvonulást a hadsereg szervezi. A célokat pedig támogatja az országot vezető Zanu-PF párt, továbbá a háborús veteránok is - írja a BBC.

Népszerű