Ugrás a tartalomra

Mikor, mire és milyen feltételekkel lehet majd pályázni? (videó)

2015-12-19
10:39
Mikor, mire és milyen feltételekkel lehet majd pályázni a magyarországi támogatásból kiírásra kerülő pályázatokon? Ezekre a kérdésekre kaptak választ az érdeklődők Óbecsén
Mikor, mire és milyen feltételekkel lehet majd pályázni a magyarországi támogatásból kiírásra kerülő pályázatokon? Ezekre a kérdésekre kaptak választ az érdeklődők Óbecsén. A vajdasági terület- és gazdaságfejlesztési stratégiával kapcsolatos tudnivalókról tartott előadást a helyi Petői Sándor Magyar Kultúrkör nagytermében tegnap délután Pásztor István, a VMSZ elnöke, valamint Juhász Bálint és Fejsztámer Róbert. Nemcsak Óbecséről, hanem más Tisza-parti településekről is érkeztek érdeklődők. Közülük a legtöbben mezőgazdasággal foglalkoznak. Kiss Zoltán, Péterréve: „Konkrétan elvárjuk azt, hogy egy kicsit biztonságosabbá tegye az ittmaradásunkat, fönnmaradásunkat, mivel biztos, hogy az Európai Uniónak a szabványai, a léc magasabbra lesz téve, épp ezért bízunk benne, hogy labdába bírunk rúgni mi kisebb termelők is.” Január 31-éig első körben a legnagyobb érdeklődésre számító pályázatokat hirdetik meg. Ezek mikro-és kisvállalkozások, valamint családi termelők számára nyújtanak majd önrészt is igénylő, vissza nem térítendő támogatásokat. Juhász Bálint, tartományi gazdasági titkárhelyettes: „A gazdaságfejlesztési stratégia, cselekvési terv fókuszában a mezőgazdaság, az élelmiszer termelés, legyen az növényi vagy állati eredetű, ill. a vállalkozásfejlesztés, legyen az kezdő vagy már meglévő vállalkozás és a turizmusfejlesztés áll, legyen az kapacitásfejlesztés vagy a turisztikai desztináció vonzóbbá tétele.”Az összesen 50 milliárd forintos támogatásból 20 milliárdot vissza nem térítendő támogatásként osztanak szét, 30 milliárdot pedig kedvezményes banki kölcsön formájában folyósítanak. A gazdaságfejlesztési programot a magyar kormány a Vajdasági Magyar Szövetséggel közösen valósítja meg. Pásztor István, elnök, VMSZ: „Január második felében, január vége felé, amikor az összes kérdésre meglesznek a válaszaink, akkor indul el igazából ennek az egész történetnek a részletekbe menő ismertetése, akkor kerülnek kiírásra a pályázatok és onnantól kezdve válik ez a mostani lehetőség realitássá.” Jövőre összesen 5 milliárd forintot osztanak ki, 2017-ben és 2018-ban pedig évente 7,5 milliárd forint támogatásra lehet majd pályázni.

Ismertető Magyarcsenyén (videó)

Szabadka és Óbecse után Magyarcsernyén tartottak ismertetőt az anyaországi gazdaságfejlesztési programról. Pásztor István, a VMSZ elnöke mellett Juhász Bálint és Fejsztámer Róbert gazdasági szakemberek beszéltek a kínálkozó lehetőségről. A bánáti gazdák elsősorban a gépállomány felújításának a lehetőségével szeretnének élni. Ifj. Csóti Imre, földműves, Székelykeve: „Rögtön most aláírnám a szerződést. Nagyon szükség volt egy ilyen gépre, újra. Van nekünk, de azok már öregek. Itt adódik a lehetőség, amit nagyon szépen megköszönnék a magyar kormánynak.” A támogatásból nem csak a földművesek, hanem a kisiparban dolgozó vállalkozók is felújíthatnák gépállományukat. Meleghy Zoltán, faipari vállalkozó, Nagybecskerek: „Ötletek vannak, dolgozni tudunk és akarunk, de egyszerűen a mostani meglevő technológiánkkal nem bírunk konkurensek lenni a hazai piacon, sem árban, sem minőségben.”A gépállomány felújítása egyben új munkahelyek megnyitását is lehetővé tenné. Mezei Oszkár, vasesztergályos, Muzslya: „Szeretnék még három-négy új gépet venni, ha bele bírnák ebbe az egészbe menni. Azzal a feltétellel, hogy mindjárt munkahelyeket is kinyitnánk, hogy többet dolgozzunk.” Szűknek bizonyult a magyarcsernyei községháza nagyterme. Juhász Attila, elnök, a VMSZ községi szervezete, Magyarcsernye: „Itt ma Magyarcsernyén Versectől egész Csókáig minden községből érkeztek vállalkozók, mezőgazdasági termelők, polgárok, akiknek ezek a mai alapinformációk hasznukra fognak válni.” Ezer földműves, vállalkozó és polgár jelent meg a Vajdasági Magyar Szövetség gazdaságfejlesztési programjának ismertetőin, Szabadkán, Óbecsén vagy Magyarcsernyén. Pásztor István, elnök, VMSZ: „Mind a három helyen 10-15-20 fogalmazódott meg, ami azt bizonyítja, hogy az emberek értik a lehetőséget, élni kívánnak vele, és nem igaz az az állítás, amely szerint teljesen elfásultunk és elveszítettük a reményt.” Mint elhangzott, ez csak a beszélgetések első, bevezető köre volt, amit majd további részletes tájékoztatók követnek.

Most

Népszerű