Ugrás a tartalomra

40 éves a bajsai Testvériség Művelődési Egyesület

2017.11.18
09:28
2024.03.19
08:32
Forrás
Pannon RTV
Magyar népdaloktól és citerazenétől volt hangos Bajsa. A negyven éves fennállását ünnepelő bajsai Testvériség Művelődési Egyesület gazdag zenés esttel és kézimunka-kiállítással jubilált.

1977-ben a lelkes nótafák, citerások, tamburások, népdaléneklést kedvelő asszonyok alapították a bajsai művelődési egyesületet, mára öt szakosztálya működik, a Csalogány népdalkör és citerazenekar, a Fürge Ujjak kézimunkacsoport, a Pitypang gyermek citerazenekar, a Napsugár gyermek néptáncegyüttes és a hagyományos magyar íjkészítők csoportja. Az ünnepségen a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöki elismerő oklevelét is átvehette az egyesület.

A Fürge Ujjak kézimunkacsoport szebbnél szebb hímzéseiben gyönyörködhettek a vendégek. A kiállításon az egyesület íjkészítő csoportja is bemutatkozott magyar íjaival. A kézimunkázó hölgyek kis csoportja idén serleggel tért haza a MIRK-ről. Majtán Gizella, vezető, Fürge Ujjak Kézimunkacsoport, Bajsa: „Hetente egyszer találkozunk, részt veszünk kiállításokon, táborokon. Magyarországi tájegységek munkáit is feldolgozzuk. A tizenötödik tájegység mintáit dolgozzuk fel jövőre, szép eredményeink vannak.”

Az ünnepi műsoron a Csalogány népdalkör és citerazenekar bajsai dallamokkal köszöntötte a vendégeket. A népdalkör és citerazenekar negyven éve töretlenül folytatja az elődök tevékenységét. Piuković Boglárka, művészeti vezető, Csalogány népdalkör és citerazenekar: „Jó kis csapat alakult ki, beszélgetünk is, énekelünk is, főleg Bajsán összegyűjtött népdalokat, de más környező falvakból is, például Moholról is énekelünk.”

Az egyesület legfiatalabbjai, a Pitypang gyermek citerazenekar és a Napsugár gyermek tánccsoport is bemutatkozott. Laluja Sára, néptáncos, Bajsa: „Szerintem jó a mi csapatunk. Felléptünk már Bajsán is és Topolyán a Mézkarneválon.”

A művelődési egyesület csoportjai színesítik a helyi rendezvények műsorát, részvevői a községi és tartományi szemléknek és ünnepségeknek. Kókity Erika, elnök, Testvériség Művelődési Egyesület, Bajsa: „Találkozik egy pillanatra a múlt és a jövő és ez jelöli ki a mi feladatunkat a jelenben. Hogy mi a mi feladatunk? Megőrizni és éltetni, továbbadni mindazt az értékes örökséget, amelyet elődeinktől kaptunk.”

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elismerő oklevelét Sutus Áron, elnök adta át az egyesületnek. „Minden tagnak, aki ezért az egyesületért annyit tett, hogy a mai napig azokra az alapokra építkezve tovább lehet folytatni a munkát, bevonva a fiatalokat. Azt reméljük, hogy a jövőbe is tud tekinteni az egyesület. Ha bármilyen igény van és megkeresés, ebben mi igyekszünk segítséget nyújtani.”

Bajsa testvértelepülése, a magyarországi Kelebia képviselői színes műsorszámokkal köszöntötték a bajsaiakat. A Testvériség Művelődési Egyesület negyvenedik jubileumi ünnepsége közös énekléssel zárult.

Bajsa
Testvériség Művelődési Egyesület
évforduló

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.