Ugrás a tartalomra

Általános iskolásoknak íródott könyv az '56-os eseményekről

2017.10.25
13:09
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
Tízévesek című könyvével újra Magyarkanizsára látogatott Balogh István budapesti író.

Az Ady Endre nevét viselő iskolaépület 8.d osztályának tanulói nagy örömmel hallgatták az író hangulatos előadását, és az óra végén boldogan vették át tőle az ajándékba kapott, dedikált könyvet. A nyolcadikosoknak volt már több rendhagyó irodalomórájuk, a maihoz hasonlóban azonban még nem volt részük – mondta Remete Enikő nyolcadikos diák. „Nekem nagyon érdekes volt, szeretem az ilyen történeteket. A nagyapám is meg a nagymama is sokat szoktak mesélni a gyerekkorukról és én élvezettel hallgatom őket.”

Az '56-os forradalom és szabadságharc eseményeinek a könyvben leírt, tízéves gyerekek emlékeként való megközelítése teljesen új volt a diákok számára, hisz eddig csak a tankönyvekre szorítkoztak. Lékó Osztrogonác Csenge, nyolcadikos diák, Magyarkanizsa: „Tanultunk róla történelemórákon és sok tanár is mesélt már róla.”

A korábban tanárként dolgozó Balogh István elmondta: nagy örömmel jön ezekre az iskolai bemutatókra, hiszen így újra egy kicsit pedagógusnak érzi magát. Balogh István, szerző: „Igazán úgy érzem, hogy ezzel a témával érdemes lenne eljutni olyan eldugott részeibe is Vajdaságnak, ahova nem igazán jut el író, és nem igazán jut el manapság magyar könyv. Viszont ott vannak a gyerekek, és a gyerekekkel jó lenne találkozni.”

A könyvek elfogytak, ezért Balogh István igyekszik újabb példányokat kiadni, hogy az eddig ajándékba adott több mint 300 köteten túl jusson minden vajdasági diáknak, ahol a könyvet bemutatják.

Balogh István
Tízévesek
könyvbemutató
Magyarkanizsa

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.