Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a 24. Palicsi Filmfesztivál

2017-07-16
12:48
2017-10-04
12:09
Slavko Štimac nyitotta meg a 24. Palicsi Filmfesztivált szombat este. A népszerű szerb színész egyben átvette az idei két Lifka Sándor-díj egyikét.

A rendezvény első estéjén a magyarországi filmrendező, Enyedi Ildikó a Berlinben Arany Medvét nyert Testről és lélekről című alkotását vetítették.

A kissé hűvös idő ellenére megteltek a lelátók a nyitóesten. A filmszemlének 2003-óta európai fesztiválstátusza van, azóta folyamatosan fejlődik és a régióban a filmművészeti találkozók legjelentősebb helyszínévé vált – emelte ki beszédében Horváth Tímea. Szabadka alpolgármestere úgy fogalmazott, hogy az esemény a város egyik szimbóluma. „Nekünk Szabadkaiaknak különösen fontos nem csak azért, mert a fesztivál európai kulturális értékeken alapul, hanem azért is, mert a filmtalálkozó az a hely, ahol felnőttünk, barátkoztunk és ahol igazi művészi értékekre tanítottak bennünket.”

A fesztivált Slavko Štimac nyitotta meg, miután Mira Banjactól, a Fesztiváltanács elnökétől átvette az idei Lifka Sándor-díj egyikét. A színész szavai szerint nagy megtiszteltetés a számára, hogy olyan elismerést vehet át, amelyet arról az emberről neveztek el, aki úttörője volt a világ filmművészetének.

A fesztivál minden évben tartalmas kikapcsolódást nyújt a filmek szerelmeseinek.
Szink: Horváth Róbert: „Nagy örülök, hogy itt lehetek. Ez nekem nagy öröm, nagy kikapcsolódás egyben és egy jó szórakozás is.”
Lengyel Gábor, zeneszerző: „Imádom a filmeket és nagy csoda, hogy itt vagyok, mert ebben az időszakban vagy tengeren vagyok vagy külföldön és most úgy esett, hogy itt vagyok és persze, hogy eljöttem. Minden este itt leszek. Érdekelnek a filmek, kísérem, az én műfajom. Film, színház az én életem.”

A nyitóesten Enyedi Ildikó magyarországi filmrendező Testről és lélekről című Arany Medves díjas filmjét vetítették le. Enyedi Ildikó alkotása mellett 3 másik magyar produkciót is bemutatnak. A fesztiválon 11 kategóriában mintegy 80 filmet láthat a közönség egy hét alatt. A versenyprogramban összesen 12 film szerepel, ezek indulnak a fesztivál három fő elismeréséért – a legjobb filmnek járó Arany Torony-díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Toronyért és a zsűri különdíjáért. Az alkotásokról öttagú zsűri dönt. Az idei fesztivál a horvát filmművészetet állítja középpontba. Az érdeklődők a vetítések mellett kiállításokon és kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek.


Szépszámú közönség jelenlétében nyitották meg a 24. Palicsi Filmfesztivált és követték figyelemmel Enyedi Ildikó magyar filmrendező Berlinben díjazott filmjét.

24. Palicsi Filmfesztivál
nyitónap
Palics
szabadka

Most

19:38, Frissítve: 19:45

Elárverezik Tito egyik jachtját

Elárverezik Josip Broz Tito, Jugoszlávia egykori elnökének egyik jachtját, mert feleslegessé vált - jelentette be a Twitteren a montenegrói kormány.

Népszerű

Autótolvajok, Zentai Magyar Kamaraszínház

Zentán bemutatták az Autótolvajokat

Vastapssal ünnepelte a nézőközönség Németh Ákos: Autótolvajok című darabját, amelyet tegnap mutatott be a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata az újonnan felavatott kamarateremben.