Ugrás a tartalomra

Hámán táska és flódni

2017.09.13
01:26
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál 2017 rendezvénysorozat keretében kóstolóval egybekötött gasztronómiai előadást tartottak a Szabadkai Zsidó Hitközség nagytermében.

Tamara Ognjević művészettörténész és élelmiszerörökség-kutató a népes közönségnek bemutatta mindazt, amit eddig nem tudtunk a zsidó édességekről. Szeretik a fánkot, a mákos rétest, a kiflit és a piskótát? De talán nem tudták, hogy mindezek a zsidó gasztronómia hagyományaiból származnak. Pedig így van.

Az előadáson arról beszélt Tamara Ognjević élelmiszerörökség-kutató, hogyan vettünk kölcsön az askenázi és szefárdi étkezési hagyományokból, különösen a közép- és kelet-európai zsidók konyhaművészetéből számos édességet, amit ma már sajátunknak, örökségünknek tekintünk, és gyermekkorunkat idézik meg, olyan kalácsokat, melyek mindannyiunk számára sokkal többek, mint pusztán íz és illat.

Ružica Rudić Vranić két olyan süteményt mutatott be, amit a zsidók az ünnepekre készítenek: „Az az úgynevezett hamman tashan. Ez egy omlós tészta, és mákkal vagy dióval vagy lekvárral lehet tölteni, és egy különleges ünnepre van. A másik meg az úgynevezett flódni, és ez szintén egy omlós tészta, de több rétegből. A töltése lekvár, dió, túró, alma, tehát minden rétegben másféle töltelék van.”

A zsidó cukrászat és kalácskészítés nagy hatással volt Pest, Bécs, Prága ma legkedveltebb édességeinek kialakulására, de ez igaz akár Belgrád, Újvidék, Szabadka vagy Zenta esetében is.

Kovács Róbert, irodavezető, Szabadkai Zsidó Hitközség: „Ezeknek az édességeknek rituális szerepük is van, ugyanis az egyes zsidó ünnepekhez bizonyos étkezési szokások is párosulnak. Az olajban sült édességek a hanukához kapcsolódnak például, tehát ilyen szempontból ezeknek bizonyos rituális funkciójuk is van. Ezek az édességek természetesen nemcsak a zsidók, hanem a szomszédok körében is, akikkel a zsidók éltek együtt, közkedveltté váltak, és minden nép úgy tartja, hogy ez már az ő édessége.”

Tamara Ognjević művészettörténész a zsidók több ezer éves múltra visszatekintő, de nem hivalkodó, csendes konyhaművészetéről beszélt. A zsidó gasztronómiában az étel nem csupán az asztalon tálalt ennivaló, hanem az identitás, az emlékezés és a kultúra meghatározó alapja.

zsidó
gasztronómia
hámán táska
flódni
Szabadka
kultúra

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.