Ugrás a tartalomra

Jól szerepeltek a vajdasági magyar alkotók a lakiteleki filmszemlén

2017.11.09
13:40
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
Két különdíjat is bezsebeltek a vajdasági alkotók a magyarországi fesztiválon.

Jól szerepeltek a vajdasági magyar alkotók a lakiteleki filmszemlén. Két különdíjat is bezsebeltek a magyarországi fesztiválon. A zsűri a legjobb filmnek járó elismerést a Méregzöld mesék című alkotásnak ítélte oda. A rendező az erdélyi Szabó Attila.     

A 17. lakiteleki filmszemlére 5 kategóriában nevezhettek alkotásaikkal a filmesek. Ezek a krónika, a kórkép, a művelődés, a portré és a fikciós műsorok.

A zsűri döntése értelmében a legjobb filmnek járó díjat a székelyudvarhelyi Szabó Attila kapta. Az alkotás a romániai illegális fakitermelésről és az azt övező korrupcióról szól. Szabó Attila, rendező: „Egy aktuális és egy égető gondról próbáltunk meg dokumentumfilmet készíteni. A természetrombolás egy olyan probléma, amiről nap mint nap rengeteget beszélünk, de tenni keveset teszünk érte. A filmmel ezt szerettük volna bemutatni, legalábbis ráirányítani a figyelmet arra, hogy ha nem vigyázunk az erdeinkre Erdélyben, akkor előbb-utóbb az identitásunkat is elveszíthetjük. Ha belegondolunk milyen lesz Erdély erdő nélkül.”

A vajdasági K. Kovács Ákos és Oláh Tamás a Kanjiza Calling című filmjéért kapott különdíjat. Ez az alkotás a szülőföld szeretetéről és az elvándorlásról szól. K. Kovács Ákos, rendező-operatőr: „Olyan szereplők vannak benne, akik elmentek, de visszajönnek. Vannak, akik még nem mentek el, de nagyon elvágyódnak, s vannak olyanok, akik lokálpatrióták. Nagyon érdekes, hogy hogy lehet bemutatni nyolc emberen keresztül egy ilyen jelenséget.”

K. Kovács Ákost még egy filmért díjazták. Ez pedig a Saskarom című alkotás. A másik vajdasági díjazott Fejős Csilla. Ő a Bogdán József papköltőt bemutató Fohász a déli végeken című filmért kapott elismerést. A Pannon Televízió három filmje is nevezett a fesztiválra. Közülük a Sörös Imre és a Pongrátzok című alkotás bejutott a versenyprogram döntőjébe.

Lezsák Sándor, a Lakitelek Népfőiskola vezetője, a Magyar Országgyűlés alelnöke a fesztivál zárásaként elmondta: a fesztivál egyik fő hozadéka a közösségépítés. A szemle alatt találkozhatnak a Kárpát-medence különböző pontjairól érkező alkotók. Lezsák Sándor, vezető, Népfőiskola, Magyarország: „A magyar film az magyar film, szülessen Beregszászon, Kolozsvárott vagy Szabadkán, vagy Salgótarjánban. Az magyar film. A magyar nemzetnek a terméke. Ez jelenik meg immár 17. alkalommal a lakiteleki népfőiskolán.”

Noha jövőre a 18. filmfesztivált tartják Lakiteleken, de a szervezők máris a huszadikra készülnek. A tervük, hogy összegyűjtik az elmúlt két évtized legjobb filmjeit és alkotóit. Arra kíváncsiak, hogy mi lett az itt díjazott filmek és rendezők sorsa a későbbiekben.

Lakitelek
filmszemle
Vajdaság
K. Kovács Ákos
Lezsák Sándor

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.