Ugrás a tartalomra

Kamarazenei est Szabadkán (videó)

2017.02.06
22:00
Három ország muzsikusnövendékei adtak kamarazenei koncertet Szabadkán hétfő este
Három ország muzsikusnövendékei adtak kamarazenei koncertet Szabadkán hétfő este. A szlovéniai, horvátországi, belgrádi és szabadkai zeneiskolások diákjainak fellépését a Városháza dísztermében tartották. Az idei már az ötödik közös, nemzetközi kamarazenei est Szabadkán, amelyre hónapokon át készülnek a zeneiskolás gyerekek. Egy-egy csoport több kamarazenei darabot is begyakorolt. Hényel Csenge, tanuló, Szabadkai Zeneiskola: „Erre a kamarakoncertre volt egy előmeghallgatás, és az iskola kamaracsoportjai közül kiválasztottak minket, és akkor meghívtuk a külföldi iskolák kamaracsoportjait is.”



Szabó Ella, tanuló, Szabadkai Zeneiskola: „-Majdnem minden nap próbáltunk, egy óra hosszát. - Van benned ilyenkor izgalom, amikor más zeneiskolásokkal lépsz fel? - Nincs, mert ez egy olyan suli, ahol nem kell félni, hogy kinevet az idősebbik, hanem összetart, ezért nincs bennem félelem.” kamarazene est zeneiskola 2 Az est folyamán az eszéki, a szabadkai, a belgrádi és a maribori zenedék növendékei kápráztatták el a zeneértő közönséget. Egyebek mellett Vivaldi, Boccherini és Mozart művei is felcsendültek. Sara Šetar, tanuló, Szlovénia: „Jó dolog, hogy néha változik a környezet, és különösen az, hogy egy gyönyörű helyen énekelhetek. Szerintem ez nagyon jó dolog.” kamarazene est zeneiskola 3 A kamarazene a közös munkáról és a toleranciáról is szól. A gyakorlás során a gyerekek megtanulnak együtt dolgozni, odafigyelni a másikra. A Szabadkai Zeneiskola igazgatója, Barlai Edit szerint a szlovéniai, horvátországi és szerbiai iskolák közötti összehangolt munka is éppen olyan, mint maga a kamarazene. „A kamarazenének éppen ez a jellemzője és érdekessége, hogy nagyon sokszínű és sokféle. Sőt, átdolgozások is vannak, éppen az est folyamán is hallunk egy átdolgozást. Úgyhogy a kamarazenének igen széleskörű a lehetősége.” Mind a négy zeneiskola általános- és középiskolaként is működik, sőt mindegyikük hasonló kihívásokkal néz szembe. A zeneiskolák igazgatói éppen ezért idén sem szalasztották el az alkalmat, hogy részt vegyenek a szabadkai rendezvényen. A találkozó ugyanis arra is remek alkalom, hogy a tanügyi intézmények vezetői megvitassák a közös gondokat és terveket.
Városháza
koncert
Zeneiskola
kamarazene

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.