Ugrás a tartalomra

KDSZ: Előadás középiskolásoknak a drogok veszélyeiről (videó)

2017-05-19
09:06
Mit vált ki az emberből a drog és az alkohol? Hogyan viszonyul a társadalom a homoszexualitáshoz? Mik történhetnek meg családon belüli erőszak esetében? Erre mutatott rá a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata csütörtök este Dogs and Drugs című előadásban
Mit vált ki az emberből a drog és az alkohol? Hogyan viszonyul a társadalom a homoszexualitáshoz? Mik történhetnek meg családon belüli erőszak esetében? Erre mutatott rá a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata csütörtök este Dogs and Drugs című előadásban. A produkcióra olyan vajdasági középiskolásokat hívtak meg, akik a távolság miatt nem tudnak eljutni a színházba. Ők a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával látogathattak el Szabadkára. Droghatás, illuminált állapot, véres verekedés. Egyebek mellett ezek is színpadra kerültek a Dogs and Drugs című előadásban. De élethelyzeteket is bemutattak arról, hogy a mi a társadalom álláspontja a homoszexualitással kapcsolatban, illetve a családon belüli erőszak is téma volt. dogs and drugs1 A diákoknak tetszett az előadás. Mint mondták, az ember nagyon könnyen belekeveredhet hasonló helyzetekbe. Néhányuk szerint a nagyobb városok szórakozóhelyein van erre a leginkább esély. Sörös Orsolya, tanuló, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta: „Ez sokszor városfüggő, tehát, hogy mennyire vannak nagyvárosban az emberek. Amúgy elvétve van pár ilyen helyzet, eset. Mondjuk a családi problémák mindig vannak, minden családban, de a drogok, az alkohol már kicsit nagyvárosi dolgok, szerintem.” A színészek a valóságot próbálták tükrözni. Az előadást már öt éve játsszák. Béres Márta, színész, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka: „A rendezőnek nagy része van benne, mint általában a rendezőknek, de ő a próbafolyamat második részén kapcsolódott be, mert előtte jöttek olyan emberek, akik érintettek az adott témákban. Ők állították színpadra az életükből jeleneteket, tehát reprodukáltuk az ő életük történéseit.” dogs and drugs2 A színház nevelési programja egy beszélgetést is tartalmazott, ahol a diákok kérdezhettek, beszélgethettek a színészekkel és a vendégként jelenlévő dr. Sági Zoltán neuropszichiáterrel. A szakember szerint Szerbia nem áll az utolsó helyen, amely az élvezeti szerek használatát illeti.Dr. Sági Zoltán, neuropszichiáter: „Egy olyan átlagmegjelenésről beszélhetünk, ami erre a civilizációra, mondjam úgy talán, hogy ami az európai értékrendszerre jellemző, amely önmagában egyfajta hiányosságon, egyfajta érési folyamaton megy keresztül. Mondhatni, hogy heti gyakorisággal találkozunk ilyen történetekkel, kezdve a drogfüggőségtől egészen a családon belüli erőszakig.” dogs and drugs3 A Dogs and Drugs előadást, amely a Kosztolányi Dezső Színház nevelési programjának része, nagy valószínűséggel szeptembertől ismét repertoárra kerül majd.
Kosztolanyi Dezső Színház
középiskolások
Dogs and Drugs

Most

22:22, Frissítve: 22:33

Eltűnt egy tengeralattjáró

Eltűnt egy argentin tengeralattjáró a dél-amerikai ország partjainál – a vízi jármű személyzete utoljára szerda reggel adott életjelet magáról. A fedélzeten 44 főnyi legénység tartózkodik.
22:10, Frissítve: 22:16

Vasárnap dőlhet el Mugabe sorsa

A zimbabwei kormányzó párt központi bizottsága vasárnap ülést tart, melyen leváltja Robert Mugabét, a házi őrizetbe helyezett államfőt, és visszahelyezi tisztségébe a múlt héten menesztett alelnököt.
18:56

Tüntetés Zimbabwe elnöke ellen

Az afrikai országot 37 évig kormányzó Robert Mugabe elleni felvonulást a hadsereg szervezi. A célokat pedig támogatja az országot vezető Zanu-PF párt, továbbá a háborús veteránok is - írja a BBC.

Népszerű

Autótolvajok, Zentai Magyar Kamaraszínház

Zentán bemutatták az Autótolvajokat

Vastapssal ünnepelte a nézőközönség Németh Ákos: Autótolvajok című darabját, amelyet tegnap mutatott be a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata az újonnan felavatott kamarateremben.