Ugrás a tartalomra

A Kolarac koncertterem elismerő oklevelet adományozott a belgrádi Collegium Hungaricumnak

2017.11.19
14:24
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
A díjat a jó együttműködésért és a gyümölcsöző kapcsolatok kiépítéséért ítélték oda a Balassi Intézet belgrádi intézménye vezetőjének, Dezső Jánosnak.

A Kolarac koncertterem elismerését többek között Vladan Vukosavljević kulturális miniszternek és a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatójának adták vasárnap Belgrádban. A szerb tárcavezető méltatásában a zsűri kiemelte, hogy a koncertterem neki köszönhetően hat év után újra pénzügyi támogatáshoz jutott, így fennmaradása nem került veszélybe.

Dezső János, a Collegium Hungaricum igazgatója az intézmény hároméves fennállása alatt folyamatosan kereste az együttműködési lehetőséget Belgrád legnagyobb múltú és legjelentősebb koncerttermével, és több közös projektjük is volt, amelynek keretében magyar előadók a Kolarac termében léptek fel. A Collegium Hungaricum például minden évben itt szervezi meg karácsonyi koncertsorozatát. Dezső János kiemelte, az elismerés azt is jelenti, a szerb főváros egyik legjelentősebb kulturális intézménye kitárta a kaput a magyar művészek előtt, és tárt karokkal fogadta a magyar kultúrát. „Az előző években sikerült a legkiválóbb magyar zeneművészeket is elhoznunk. Fellépett itt a Collegium Hungaricum szervezésében például a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Várdai István világhírű csellóművész, de elhoztunk más műfajból is kiváló művészeket, Sebestyén Márta karácsonyi koncertet adott ebben az intézményben, itt volt a Musica Profana barokkegyüttes, és még sorolhatnánk. Végtelen a sora a magyar művészeknek, akik itt felléptek.”

A belgrádi Collegium Hungaricumot 2014. július elsején nyitotta meg Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint Tomislav Nikolić akkori szerb elnök. Az intézmény küldetése a magyar kultúra megismertetése és terjesztése Szerbiában, emellett pedig a magyar-szerb kapcsolatok fejlesztését is feladatának tartja.

Collegium Hungaricum
Belgrád
Kolarac

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.

Népszerű