Ugrás a tartalomra

Logikus, nem? (videó)

2015.08.26
17:45
A vakáció utolsó napjai telnek – már mindenki a tanév kezdetére gondol
A vakáció utolsó napjai telnek – már mindenki a tanév kezdetére gondol. Muzslyán viszont még nagyban tart a III. logikai tábor. Hétfőn kezdődött és péntekig tart a harmadik Logikai tábor a bánáti Muzslyán, amelyre 62 tordai, muzslyai, magyarcsernyei, magyarittabéi, torontálvásárhelyi, nagybecskereki, székelykevei valamint magyarországi és szlovákiai felsős diák jött el. Kószó Emília, Torda: „Legfőképpen matekkal foglalkoznak itt, és ha Isten is úgy akarja akkor remélhetőleg matematikai gimnáziumba fogok járni, és ez segít nekem valamennyire.” Mihályi Terézia, Mindszent: „Arra gondoltam, hogy biztos jó lesz, meg kedvesek lesznek, és ez így is van.” A gyerekek inkább magolnak az iskolákban, minthogy logikusan gondolkodnának. Erre hívják fel a pedagógusok a figyelmet. Bíró István, szervező: „Nem tudja a problémát más szemszögből megközelíteni. Csak úgy, ahogy egyes tantárgyak keretében tanulták. Ha egy új probléma adódik, nem tud hozzáfogni. Ha nem azok a keretek közé sorolható a probléma, amit az iskolában tanultak – képtelenek gondolkodni. Ezt próbáljuk egy kicsikét visszafordítani.” A logikára nem csak a matematika elsajátításában van szükség. Juhász Dániel, tanító, matematikus: „Nagy szükség van, hogy fölfedezzék az összefüggéseket a különböző tantárgyak között. Tanítóként is törekszem arra, hogy az iskolában úgy állítsam össze a tanmenetet és a havi terveket is, hogy összefüggéseket fedezzenek fel a diákok az egyes tantárgyak között.”




Hausknecht Éva tanítónő hat gyerekkel érkezett Szlovákiából. Hozta a Japánban kifejlesztett számolóeszközt, a szorobánt is. „Nálunk 2000 óta foglalkozunk szorobán-oktatással az alapiskolában. Már az első osztálytól folyamatosan bevezetésre kerül a segédeszköz. Nagyon nagy segítséget jelent a gyerekeknél.” A muzslyai Logikai játékos tanulótábor a Mózes Krisztián vezette visegrádi LogíQai tábor mintájára született. Budapesten 1997 óta zajlik ilyen tehetséggondozás. Mózes Krisztián, tehetséggondozási ügyvivő, Mensa HugarIQa: „Azt tapasztaljuk, hogy a szülők és a gyerekek részéről is nagy igény merül föl. És szerencsére az iskolák hozzáállása is támogató ebben a témában. Ők is érzik azt, hogy a gyerekeknek ez jót tesz, a gyerekek ez által többek lesznek. Javulnak a tanulási képességeik.” A tábor pénteken, tábortűz mellett záró esttel ér véget.

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.