Ugrás a tartalomra

Magyarországi szerbek estje Belgrádban

2017.11.17
12:22
2024.03.19
08:51
Forrás
Vajdaság MA
Első ízben szervezte meg tegnap Belgrádban a belgrádi Magyar Nagykövetség és a Collegium Hungaricum a magyarországi szerbek estjét.

A magyarországi szerbek kultúrájáról Gyurity Milán festőművész, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatója beszélt. Elmondta, hogy a 2011-ben végzett népszámlálás alapján tízezer szerb él Magyarországon, és a 13 nemzeti kisebbség között kis létszámúnak számít. Ennek ellenére a közösség jól szervezett és aktív kulturális élete van.

Az est keretében megnyílt Gyurity Milán festményeinek tárlata is, amelyről a festőművész elmondta, hogy alkotásaival egyfajta kritikával szól a saját közösségéhez, de beszél a napi szintű dolgokról is. Az eseménynek külön hangulatot adott a deszki Bánát tamburazenekar a magyarországi szerb népzenével.

Belgrád
magyar nagykövetség
magyarországi szerbek

Most

14:41, Frissítve: 15:46

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.