Ugrás a tartalomra

Megnyílt a Janikovszky Éva-emlékkiállítás Zentán

2017.10.03
08:21
2024.03.19
08:49
Forrás
VajdaságMA
Az eseményt hivatalosan Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg. Október 13-áig, jövő péntekig tekintető meg a zentai Alkotóházban.

Janikovszky Éva életének és munkásságának legmeghatározóbb momentumait villantja fel a látogatók előtt az az emlékkiállítás, amely hétfő este nyílt meg a zentai Alkotóházban. Vajdasági körútja keretében rövidesen hat további településen is bemutatásra kerül.     

Lenyűgözve figyelik a kisdiákok Janikovszky Éva fotóit és személyes tárgyait a neki emléket állító kiállításon. Horváth Jázmin, tanuló, November 11. Általános Iskola, Zenta: „Leginkább, ami magával ragadott, hogy Janikovszky Évának írtak itt a naplójáról is, és mivel beleolvastam, ott is volt, hogy Mercedes típusú írógépe volt. Nagyon megtetszett, és olvasgattam is.”

A kiállításon az író gyermekkori naplójának részletei, az írógépe és a díjai mellett számos egyéb különlegesség is fellelhető. Hugyik Richárd, igazgató, Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, Zenta: „A tárlat tulajdonképpen tizenkilenc pannóból áll, amelyek bemutatják Janikovszky Éva munkásságát, életútját, a róla elnevezett díj bírálóbizottsága által kiadott díjakat, a Magyar Színház Égigérő fű című mesejátékának a makettjét, bábokat, amelyek az írásaiból készült színpadi adaptációban megjelennek.”

Mindemellett az írónő idegen nyelvű könyveiből is megtekinthető néhány a kiállításon, Janikovszky Éva műveit ugyanis 35 nyelvre fordították le. A kiállítást Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg, kiemelve, ha kimondjuk Janikovszky Éva nevét, annak, aki jól ismeri a történeteit, azonnal mosolyra görbül a szája, és számtalan emlék és történet jut róla eszébe. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Kiváló pszichológus volt, lélek- és emberismerő, és nagyon jó író, szófukar író, nagyon kevés mondattal tudta elmondani mindazt, ami ma is időszerű, ma is aktuális, és a világ bármely nyelvére lefordították, mindenki értette, hogy mit akar üzenni nekünk.”

A Janikovszky Éva-emlékkiállítás október 13-áig várja az érdeklődőket a zentai Alkotóházban. A kiállítás vajdasági körútjának további állomásai Magyarkanizsa, Törökkanizsa, Topolya, Kishegyes, Bácsfeketehegy és Szabadka lesznek.

Janikovszky Éva
Zenta
kiállítás
emlék
Hajnal Jenő

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű