Ugrás a tartalomra

Megnyílt a Nemzetközi Ex Libris kiállítás Szabadkán

2017.11.08
19:43
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
Több mint ötven művész munkáit láthatja a közönség.

Tizenöt ország 56 művészének grafikáit mutatták be szerdán a 3. Nemzetközi Ex Libris kiállításon Szabadkán. Számítógépes és magasnyomású technikával készült grafikákat tekinthettek meg az érdeklődők. Norvégiából, Argentínából, Indiából és sok más országból érkeztek a sokszorosított grafikák Szerbiába. A kiállítást Jasmina Jovančić Vidaković, akadémiát végzett grafikusművész és Bíró Tímea magyar tanár nyitották meg.     

Bíró Tímea, magyar tanár: „Egykoron még a könyvnek a része volt az ex libris, tehát egy tulajdonviszonyt jelölt, viszont manapság már a képzőművészeten belül egy külön műfajjá nőtte ki magát. Egyrészt, nagyon sokat elárul a megrendelő személyiségéről, aki az ex librist készíti nyilván próbál olyan formát önteni fémlemezbe, ami a megrendelőnek a személyiségét tükrözi. Másrészt viszont nagyon fontos az, hogy egyre népszerűbb. Erre a kiállításra 160 munka érkezett, és 160 munkából kellett a zsűrinek kiválasztania a legjobbakat. Azt gondolom, hogy ez a képzőművészeten belül egy óriási teljesítmény, hogy valami kilép a könyvből, és aztán, én a megnyitószövegemben is erről beszélek, hogy egy kicsit a pszichológia világába megy át, mert a személyiséget tükrözi egy kicsit az ex libris, és valójában többféle művészeti ágat és többféle tudományt tükröz ez a grafikai munka.”

Nemzetközi Ex Libris
kiállítás
Szabadka
Bíró Tímea

Most

21:33, Frissítve: 07:18

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.