Ugrás a tartalomra

Népszerű a kortárs művészet Belgrádban

2017.11.13
10:27
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
Naponta mintegy 800 látogatója van a Kortárs Művészeti Múzeumnak.

Tíz évig zárva volt, amióta viszont három hete megnyitották, folyamatosan érkeznek a látogatók a belgrádi Kortárs Művészeti Múzeumba. Az október 20-i nyitás óta több mint hatvanezren voltak kíváncsiak a kiállított tárgyakra. Az első héten ingyenes volt a belépés, de azóta is naponta átlagosan nyolcszázan látogatnak el a múzeum impozáns épületébe. 

Az egy évtized után újranyitott Kortárs Művészeti Múzeum teljesen felújított térben várja a látogatókat Belgrádban. A Szekvenciák címre hallgató első kiállítás az intézmény legjelentősebb alkotásait vonultatja fel, és több mint egy évszázadot ölel fel. A legrégebbi kép 1905-ből, a legújabb pedig 2014-ből származik. Una Popović, a múzeum kurátora a Pannon RTV-nek elmondta: annak ellenére, hogy a múzeum tíz évig zárva volt, a munka nem állt le, az utóbbi időszakban számos képet gyűjtöttek össze, és ez a munka az első kiállításon is tükröződik. Una Popović, kurátor, Kortárs Művészeti Múzeum, Belgrád: „Amíg zárva tartottunk, a Kortárs Művészeti Múzeum számos alkalommal szervezte meg a kiállításait más intézményekben, úgyhogy most voltaképpen a zárva tartás tíz éves évfordulója van, de ez egyben a más intézmények és más művészeti, múzeumi gyakorlatok felé történő nyitottság időszaka is volt.”

Óriási hiányt pótolt Belgrád azzal, hogy ismét megnyílt a kortárs művészeteket bemutató intézmény, Szerbiának ugyanis jelentős alkotói vannak és voltak, akiket sokáig kellett nélkülöznie a hazai közönségnek – fogalmazott Dušan Zlokolica művészettörténész. „Ez az épület minden bizonnyal felüdülést jelent majd a kulturális életünk számára. Ugyanakkor fantasztikus kínálatot jelent az idegenforgalom szempontjából is a külföldiek számára. Mindenképpen remek, hogy az itt őrzött gyűjteményeket megnyitják és bemutatják a hazai és a külföldi közönségnek.”

A kiállítás egyik meghatározó és szembeötlő darabja a Titóról készült installáció. Dušan Otašević 1969-ben készítette a művet, amely egyszerre fejezi ki a társadalomkritikát, a kor kritikáját, de azt a szeretetet is, amelyet a nép akkoriban Tito iránt tanúsított.

A Kortárs Művészeti Múzeum épületét 1960 és 1965 között emelték Ivan Antić és Ivanka Raspopović tervei alapján, a felújítási munkálatok során pedig rendbe hozták a pincét, a tetőszerkezetet, kicserélték a falban futó kábeleket, átrendezték a teljes belső teret, felújították a homlokzatot, és korszerűsítették a teljes épületet, így a múzeum már az úgynevezett okosépületek közé tartozik.

Belgrád
Kortárs Művészeti Múzeum

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.