Ugrás a tartalomra

Népzenei találkozót tartottak Tornyoson

2017.11.05
07:52
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Tíz település 140 fellépője mutatkozott be a tornyosi népzenei találkozón. A rendezvényt idén 9. alkalommal szervezte meg a helyi Ady Endre Művelődési Egyesület.

Táncszínházi produkcióval érkezett Tornyosra az Ópályi Barátok Köre Egyesület és az Iringó Néptánccsoport. A magyarországi együttest szoros baráti kapcsolat fűzi a házigazdákhoz. Erdélyi Ilona, fellépő, Ópályi Barátok Köre Egyesület, Magyarország: „2015-ben ismerkedtünk meg a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesülettel. Hasonló tevékenységet végeznek, mint mi Magyarországon. Ugyanannyi csoportjuk van és szint ugyanaz a tevékenységi körük. Nekünk is rengeteg határon átnyúló kapcsolatunk van, mint nekik.”

Az est folyamán 10 település csoportjai mutatkoztak be. Tóth Ugyonka Frigyes, vezető, Ady Endre Művelődési Egyesület, Tornyos: „A motivációnk egykoron és most is az, hogy a Durindó és a Gyöngyösbokréta nem nyújt olyan lehetőséget, mint egy ilyen népzenei találkozó, ahol szemtől szembe megnézhetjük egymást nyugodt körülmények között. Ott, mondhatnám, mint a hurkatöltőből, jönnek-mennek a programok, itt pedig lentről a nézőtérről mindenki megnézheti a másik műsorát, tanul is belőle és élvezi is.”

A hagyomány megmaradásához szükséges a művelődés és a kultúra is, és a tornyosi találkozó ennek jó példája - mondta az eseményen Nyilas Mihály, tartományi oktatási és nemzeti közösségi titkár. „Ez megerősít bennünket, és attól függetlenül, hogy a számunk csökkenőben van, azok, akik itt vagyunk, megmutatjuk, hogy élhető közösség van, élhető településeink vannak, és ehhez a művelődés is igen fontos. A hagyományokat ápolni, őrizni kell, és a tornyosiak ebben jeleskedtek ma.”

Az esemény fő támogatója a magyar kormány, a zentai önkormányzat, a Tartományi Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint a Magyar Nemzeti Tanács.

Tornyos
népzene
Nyilas Mihály

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.