Ugrás a tartalomra

A szabadság betegei

2017.11.06
09:14
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
A szabadság betegei című népi játékot vitték színre vasárnap este a temerini Szirmai Károly Művelődési Központban. A darab a temerini születésű Sörös Imre tiszteletére íródott.

A darab a temerini születésű Sörös Imre tiszteletére íródott, akit az 1956-os forradalom mártírjaként végeztek ki, de a nézőközönség betekintést kapott az akkori budapesti eseményekbe is. 

A darabot többek között az egyesület egykori elnöke, Nagy Sándor is rendezte, és Csorba Béla költő, néprajzkutató írta. Az író a történésekbe Sörös Imre, temerini mártír életének egy részét is belefonta. Csorba Béla, szerző: „A szenvedéstörténetének bizonyos momentumai említésre kerülnek és természetesen a halála is, de alapjában véve nem egy szomorú játékot, hanem inkább egy groteszk darabot írtam, amelynek vannak humoros elemei, nemcsak tragikusak.”

A szabadság betegei nem első ízben került bemutatásra. Az előadás színvonalasabbá tételéhez nagyban hozzájárult László Sándor társrendező munkája is. „Időt és energiát szánnak arra, hogy a művelődési élet is működjön Temerinben, nem könnyű, nem egyszerű összehozni a próbákat, de nagyon lelkesek, én annak örülök, hogy ebben a korban még lelkesedni tudnak.”

Az ’56-os témájú népi játékot kétszer is bemutatták Magyarországon, Csanádpalotán és Szeged Szentmihályon a forradalom 60-ik évfordulójára rendezett amatőr színjátszó szemléken.

Temerin
Nagy Sándor
Csorba Béla
Szirmai Károly Művelődési Központ

Most

15:11

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.
13:35, Frissítve: 14:16

Ma van Szent György napja

Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja, az állattartók ilyenkor hajtották ki a juhokat és a szarvasmarhákat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.