Ugrás a tartalomra

Szergej Jeszenyin orosz költő élettörténete a színpadon

2017.10.27
13:22
2017.10.27
18:42
Forrás
Pannon RTV
Zenés költői életrajz vodkával – Az Újvidéki Színház legújabb előadása Szergej Jeszenyin orosz költő élettörténetét mutatja be.

A darab zenéjét Kornelije Kovač szerezte. Az előadást Milan Belegišanin állította színpadra. A felcsendülő dalokat Jeszenyin költészete inspirálta. Kornelije Kovač zeneszerző csaknem 40 éve rajongója az orosz költőnek. Kornelije Kovač, zeneszerző: „1978-ban kezdtem el foglalkozni vele, és az utóbbi öt napban fejeztem be az ezzel való munkát. Elvégeztem mindent, amire úgy éreztem szükség van, és amit a teljes forgatókönyv, a történések és a fordítás megkövetelt.”

Jeszenyin rövid, ám összetett és turbulens élettörténetét egyáltalán nem volt könnyű színpadra vinni – mondta el Lénárd Róbert, a darab szövegírója. „Megpróbáltunk mindenből egy kicsit belevadászni. Egy kicsi szerelmi élet, egy kicsi politikai tevékenység és nyilván rengeteg alkohol. Egy olyan emberről beszélünk, aki túl érzékeny ember, talán patológiásan nárciszoid természetű. Ugyanakkor nagyon gyengéd vagy gyenge a világra. A világ bajait nem túl könnyen elviselő emberről beszélünk.”

A darabban folyamatosan jelen van Jeszenyin természetének világos és sötét oldala is. Az orosz költő félelmeit és démonait Mészáros Árpád testesíti meg, a világos oldalát pedig Karalyos Gábor magyarországi színész alakítja. „A Jeszenyin sötét énje is jelen van a színpadon és ettől nagyon érdekes és komplikált feladat volt ezt megoldani, illetve még most is az. Nagyon sok erőt ad, de nagyon sok figyelmet is igényel az, hogy nem egyedül vagyok én, hanem ketten vagyunk én.”

Tehetséges embereknél hajszálnyi a határ a világosság és a sötétség között – véli Milan Belegišanin, a darab rendezője. „Az előadás az áldás és az átok között lévő válaszfal megbomlásának útját mutatja be. Hogyan omlik össze ez a válaszfal, és melyek azok a kedvező történések, amelyek a költő fénykorát jellemzik miközben közelít a saját sötétségéhez.”

A Jeszenyin az Újvidéki Színház 44-dik évadának második bemutatója.

Szergej Jeszenyin
orosz költő
élettörténet
Újvidéki Színház

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.