Ugrás a tartalomra

Szólótáncfesztivál volt Horgoson

2017.11.05
11:15
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Tizedik alkalommal rendezte meg a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület a Vajdasági Szólótáncfesztivált Horgoson. A versenyzők egy kötelező és egy szabadon választott táncban mérték össze tudásukat.

A férfiszóló kategória kötelező anyaga idén a magyarszentbenedeki szegényes és pontozó volt, a szabadon választott anyagot pedig minden versenyző egyénileg választhatta ki. Gyuranik Adorján, Nagykikinda: „Második alkalommal voltam, és jól éreztem magam, mint mindig, mint bármilyen ilyen fesztiválon. A szabadon választott a széki sűrű, meg a ritka tempó volt.”

A páros kategória kötelező anyaga az ördöngősfüzesi lassú és sűrű csárdás volt. A rendezvényre idén is jelentkeztek Magyarország több településéről. Szolnok mellett Rákóczifalváról és Marcaliból is érkeztek táncosok. Lőrincz Balázs Szolnokról utazott Horgosig, és a páros kategóriában versenyzett: „2 hónapot készültünk, szabadon választottnak pedig vajdaszentiványi korcsost és batukát hoztam, hoztunk.”

A versenyre 7 férfi szólista és 5 páros jelentkezett. A zsűri mindkét kategóriában választott első, második és harmadik helyezettet. Savelin László szerint idén minőségi táncokat láthattak a versenyzőktől. „Nagyon jó szóló és nagyon jó páros táncokat és táncosokat láthattunk. A zsűrivel elég nehéz dolgunk volt meghatározni és a sorrendet kialakítani, viszont tényleg azt tudom mondani, hogy hála Istennek attól függetlenül, hogy kicsi a létszám, minőségi produkciókat, minőségi munkákat láttunk.”

A versenyzőket a Juhász Zenekar kísérte.

A rendezvényen a Vajdasági Magyar Értéktár kiállítását is láthatták az érdeklődők, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezett.

szólótáncfesztivál
Horgos
Savelin László
Juhász zenekar

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.