Ugrás a tartalomra

Egy új wellness központ épülhet Adán (videó)

2015-12-26
14:32
Egy új wellness központ építését tervezi az adai önkormányzat - kültéri és beltéri medencékkel és egyéb tartalmakkal is várnák az odalátogatókat
Egy új wellness központ építését tervezi az adai önkormányzat - kültéri és beltéri medencékkel és egyéb tartalmakkal is várnák az odalátogatókat. A főterv és a műszaki tervek elkészültek. Ha minden jól halad, a jövő év első felében megkezdődhet az építkezés.Ezen a helyen épül majd fel az elképzelések szerint az 1920 négyzetméter összterületű, 3 beltéri és 3 kültéri medencével rendelkező objektum, amely egyszerre 240 vendég befogadására lesz alkalmas. A tervezés során magyarországi, törökországi és amerikai tapasztalatokat is figyelembe vettek. Cigány István, építész, tervezőmérnök: „Részben mi is nagyon sokat tanulunk, de nagyon sokat kapunk ezektől az országoktól is. Tudni kell, hogy Törökország közepén vannak a termál-kincsek tengerpartja fejlődik, meg hát egész Európában elkezdték hasznosítani a termálvizet, gyógyfürdők létesülnek Nyugat-Európában. Hát ezeket mi figyeljük, és nemcsak figyeljük, tanulunk is, és nemcsak tanulunk, hanem erre építünk is.”község területén már 1976-ban végeztek fúrásokat, termálvizet keresve, ám akkor végül csak 390 méteres mélységig fúrtak. Az újabb próbafúrások azonban megmutatták, hogy nagyobb mélységben olyan természeti kincs található, ami lehetővé teszi, hogy az új központ energiatakarékos módon tudjon működni. Juhász Tibor, Adica Üdültetési Közvállalat, igazgató: „Az volt a probléma, hogy akkor nem voltak mindazoknak az adatoknak a tudatában, amit mi most tudunk. Hiszen azóta körülbelül 20 termálkút fúródott nemcsak Adán, hanem Adához közelben lévő településeken is, és olyan adatokhoz jutottunk, hogy 950-1000 méter mélységben igenis található minőséges termálvíz.”Ez a termálvíz átlagosan 63 Celsius-fok hőmérsékletű, és képes ellátni fürdővízzel és energiával az egész létesítményt. A polgármester szerint mindez megalapozott reményt ad arra, hogy a központ gazdaságosan tud majd működni, és hozzájárul a község további fejlődéséhez. Bilicki Zoltán, polgármester, Ada: „Ada Község önkormányzatának a célja, hogy a turisztikai kínálatunkat kiegészítsük egy ilyen jellegű épülettel, projektummal, amely egyedülálló lenne Vajdaságban. Úgy gondolom, hogy ezért is van nagyon-nagy lehetőség előttünk, ami az anyagi vonzatát, tehát a későbbi működtetését illeti az épületnek.”A tervdokumentációhoz és a különböző engedélyek beszerzéséhez szükséges pénzeszközök felét, 10 millió dinárt, a Tartományi Energetikai Titkárság biztosította, a másik felét pedig Ada önkormányzata tette hozzá. Az építkezések első szakasza már 2016 tavaszán elkezdődik.

Most

Népszerű

A termálfürdő helye

Új termálfürdő épül Topolyán

A közbeszerzési eljárás megtörtént, az engedélyeket kiadták, így minden készen áll ahhoz, hogy egy új termálfürdő épüljön Topolyán.
Horgosi Szüreti Napok

Szüreti Napok Horgoson

Kiállításmegnyitókkal kezdődtek a 28. Horgosi Szüreti Napok rendezvényei. A sportversenyekkel és gyermekprogramokkal tarkított eseményre külföldről is érkeztek vendégek.