Ugrás a tartalomra

2018-ban a külhoni magyar családokat segítené az anyaország

2017.10.31
11:22
2017.11.01
01:02
Forrás
Pannon RTV
A javaslatot a Magyar Állandó Értekezletnek kellene elfogadnia.

2018 a külhoni magyar családok éve lesz és jövőre Mátyás király emlékévet tartanak – ezt a magyar nemzetpolitikai államtitkár mondta ma Budapesten a sajtó képviselőinek. Potápi Árpád János arról is beszélt, fontos, hogy a jövő évi magyarországi választásokra minél több külhoni magyar állampolgár regisztráljon, és ezt követően a voksoláson is részt vegyen.

A tematikus évek folytatásaként a magyar nemzetpolitikai államtitkárság jövőre a külhoni magyar családok évét hirdeti meg, amennyiben a Magyar Állandó Értekezlet ezt jóváhagyja. 2018-ban Mátyás király emlékévet tartanak - mondta Potápi Árpád János a keddi budapesti sajtóreggelin. A magyar nemzetpolitikai államtitkár kiemelte, a magyarság nem kisebbség a Kárpát-medencében, ha egy egységként fogjuk fel a területet. Szerinte mi vagyunk a legtöbben és ezt a gondolatot kell erősíteni. „A tulajdonszerzés is halad előre, a magyar tulajdon erősítése és szerzése. Ezt nemcsak úgy kell elképzelni, hogy állami tulajdon, hanem a magyar emberek, a magyar közösség kezén szeretnénk a tulajdont megerősíteni.”

Potápi Árpád János beszélt az esetleges szerbiai előrehozott választásokról is. Azt mondta: jelenleg gördülékeny az együttműködés Belgrád és Budapest között. De bővebben nem nyilatkozott erről.

Jövőre Magyarországon országgyűlési választást tartanak. A külhoni magyarokat regisztrációra és voksolásra biztatta a magyar államtitkár. 2018 őszén pedig Szerbiában nemzeti tanácsi választásokat is tartanak. Potápi szerint az MNT mostani vezetése és a magyar kormány között az elmúlt években nagyon jó volt az együttműködés. „Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy ez a felállás maradjon meg és folytassa a munkáját. Mi nagyon reméljük, hogy ez így lesz. A mi választásainkról pedig annyit, hogy a regisztráció zajlik, azt minden módon próbáljuk erősíteni és támogatni magyar szervezetek által, ebben ott vannak a politikai pártok is, és segítik ezt a tevékenységet, és a civil szervezetek is stb.”

Grezsa István többek között az óvodaprogramról beszélt. A magyar kormánybiztos kiemelte, hogy jelenleg ez a legnagyobb forrású kárpát-medencei nemzetpolitikai program, 38 és fél milliárd forintos költségvetéssel. „Ebben a programban építeni szeretnénk 151 új intézményt, valamint 450 és 500 között van azoknak az óvodáknak a száma, ahol valamilyen felújítás történik.”

Szilágyi Péter magyar nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, a magyar diaszpórával kapcsolatos stratégia kidolgozásakor négy fejlesztési irányt határoztak meg. Ezek a következők: a diaszpórában működő oktatás, illetve hétvégi iskolák fejlesztése, az anyaország és a diaszpóra közötti gazdasági kapcsolatok erősítése, a diaszpóra diplomácia eszközeinek erőteljesebb felhasználása, illetve az emigrációs és diaszpóraközpont létrehozása Budapesten. „A jövő esztendőben korábban soha nem látott lehetőségek nyílnak a magyar diaszpóra részére, hiszen pályázatot fogunk kiírni a hétvégi magyar iskolák működtetésére, illetve infrastrukturális fejlesztésükre.”

Budapesten az is elhangzott, hogy jövő héten tartják a magyar fővárosban az év két legfontosabb nemzetpolitikai eseményét, a Diaszpóra Tanács ülését és a Magyar Állandó Értekezletet is.

külhöni magyar családok éve

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.