Ugrás a tartalomra

Az Amerikai Egyesült Államokban tárgyal Aleksandar Vučić

2017.07.17
10:40
2024.03.19
08:50
A szerb államfő a kétnapos látogatása alatt az amerikai alelnökkel, Mike Pence-szel is találkozik majd.

Az Amerikai Egyesült Államokban tárgyal Aleksandar Vučić. Szerbia elnöke Washingtonban azt mondta az újságíróknak, hogy fontos beszélgetéseket folytat majd Szerbiáról, illetve a Belgrád és Washington közötti viszonyról. Vučić a témák között említette a szerb–orosz kapcsolatokat, valamint az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövetségének felgyújtását is.

A szerb elnök washingtoni tárgyalásai során a gazdasági együttműködés, a szerbiai befektetések és védelmi tervek is napirenden szerepelnek. Vučić Washingtonban az újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a legfontosabb témák a kétoldalú kapcsolatok, valamint a balkáni viszonyok megvitatása. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Azt hiszem, kulcstéma lesz a regionális viszonyok, bilaterális viszonyok Szerbia és az Egyesült Államok között. Úgy gondolom, a mi amerikai barátainkat különösen érdekli a Pristinához, vagy ahogy ők nevezik, Koszovóhoz fűződő viszonyunk. A másik pedig az Oroszországhoz fűződő viszonyunk. Szóval, ezek lesznek a témák.”

A szerb államfő amerikai tartózkodása alkalmat ad arra, hogy szorosabbra fűzzék a Belgrád és Washington közötti viszonyt, valamint hogy szót ejtsenek Szerbia Oroszországgal ápolt kapcsolatáról, különös tekintettel a katonai együttműködésre. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Szerbia politikája a katonai semlegesség. Nincs arra törekvésünk, hogy bármilyen katonai szövetségbe belépjünk, de jó együttműködést szeretnénk az amerikaiakkal is, az oroszokkal is, és a NATO-val is, valamint mindenki mással is, de anélkül, hogy csatlakoznánk bármilyen katonai szövetséghez.”

A megbeszélések egyik része a belgrádi amerikai nagykövetség felgyújtása. 2008-ban, a Koszovó függetlenségének kikiáltása alkalmából kirobbant zavargások során gyújtották fel a külképviseletet. Ezzel kapcsolatban Vučić azt mondta: a bírósági eljárás folyamatban van. Ettől vár hatékony megoldást az ügyre a szerb elnök.

USA
Aleksandar Vučić

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.