Ugrás a tartalomra

Az osztrák kancellárral tárgyalt a szerb miniszterelnök (videó)

2017.02.17
15:01
Egy szabadkereskedelmi vámövezet létrehozásával növelné a Nyugat-Balkán és Ausztria közötti árucsere-forgalmat Aleksandar Vučić
Egy szabadkereskedelmi vámövezet létrehozásával növelné a Nyugat-Balkán és Ausztria közötti árucsere-forgalmat Aleksandar Vučić. A szerb miniszterelnök ezt a tervét Christian Kern osztrák kancellárral való belgrádi egyeztetésén vetette fel. Ausztria már most is Szerbia egyik legnagyobb gazdasági partnere. A Szerbia Palota előtt fogadta péntek délelőtt Christian Kern osztrák kancellárt Aleksandar Vučić. A felek a díszőrség jelenlétében meghallgatták a két ország himnuszát. Vučić és Kern ezt követően négyszemközt tárgyaltak. A Belgrád és Bécs közötti jó baráti viszony mellett politikai és gazdasági témák is szóba kerültek. Aleksandar Vučić egy vámuniót hozna létre Ausztria és a nyugat-balkáni régió között. „Ez az én ötletem a Nyugat-Balkánt illetően, amelyet átadtam Kern úrnak egy szabadkersekedelmi övezet létrehozásáról a CEFTA keretein belül, ami egy vámuniót jelent. Ezzel közelebb hozhatjuk egymáshoz országainkat és területeinket.”



Ausztria már most is az egyik legnagyobb szerbiai befektetőnek számít. Eddig 2,3 milliárd euró értékű beruházás érkezett az országba. A szakemberek szerint emellett a mintegy 500 osztrák vállalkozás remekül helyt áll a szerbiai piacon. Christian Kern, kancellár, Ausztria: „A miniszterelnök egy sor kezdeményezést felsorolt, amelyek véleményem szerint támogatásra érdemesek. Olyan infrastrukturális projektekről, illetve közlekedési hálózatokról van szó, amelyek összekötik a régió polgárait és ezáltal egy nyugodt gazdasági együttműködés jönne létre. Legfőképpen azon projekt által, amelyet a miniszterelnök ma részletesen elmagyarázott. Ez egy vámunió, amely véleményem szerint nagyon érdekes és hozzásegíthet a régió jólétének fejlődéséhez.” A szerb és az osztrák politikusok egy közös plenáris ülésen is részt vettek pénteken. Korábban: 2017.02.17. A migránsválság kezelési lehetőségeiről, valamint a gazdasági együttműködés bővítéséről tárgyalt Christian Kern osztrák kancellár Aleksandar Vučić szerb miniszterelnökkel Belgrádban. Kern kiemelte, hogy Szerbia jelentősen hozzájárult az Európát sújtó migrációs válság kezeléséhez, mindezért pedig csak csekély segítséget kapott, éppen ezért növelni kell a Belgrádnak nyújtandó támogatást. Ausztriának óriási haszna van abból, amit Szerbia a migránsválság megoldásáért tesz - fogalmazott Christian Kern. Ausztria emberállománnyal is segíti Szerbiát, jelenleg húsz osztrák rendőr teljesít szolgálatot a szerb-bolgár határon. A gazdasági kapcsolatok erősítéséről is szó esett a pénteki találkozón. Aleksandar Vučić rámutatott, hogy mintegy 3 milliárd eurót érő beruházásaival Ausztria a legnagyobb befektető Szerbiában. (Vajdaság MA, Fotó: Tanjug)
Aleksandar Vučić

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.