Ugrás a tartalomra

Brnabić: Szerbia számára az EU csatlakozás a fő stratégia cél

2017.11.16
15:33
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
A szerb miniszterelnök kiemelt fontosságúnak ítélte a mai találkozót a belga fővárosban.

Csütörtök reggel 9 óra környékén érkezett meg Ana Brnabić és küldöttsége az Európai Tanács épületébe, Brüsszelbe. A szerb miniszterelnököt elsőként Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője köszöntötte, majd a fotózásra Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési biztosa is csatlakozott.

Szerbia továbbra is mindent elkövet annak érdekében, hogy mihamarabb az Európai Unió tagja legyen - szögezte le Ana Brnabić. „Kormánycsapataként úgy döntöttünk, hogy ma én legyek itt. Ezzel is újabb jelzést adva, ez nekünk mennyire fontos, ez a pillanat mennyire különleges annak tekintetében, hogy az Európai Unió pozitív jeleket küld Szerbiának, de a régió többi országának is. Mi ezt becsüljük, illetve továbbra is teljes mértékben összpontosítunk az Európai Unióval való együttműködésre, emellett pedig Szerbia mindent elkövet, hogy egy napon az Európai Unió tagja legyen.”

Szerbia jó úton halad - véli Johannes Hahn. Az Európai Unió bővítési biztosa szerint Szerbia még az egyes várakozásokat megelőzően is az unió tagja lehet. „Szintén nagyon fontos az, amit a miniszterelnök hangsúlyozott, a térségi együttműködés. Erre szükség van és elvárás is, nem csak a jelölt, hanem a tagállamoktól, mert össze kell hangolni a két vonalat.”

Szerbia extrém sebességgel fejlődik - fogalmazott Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője: „Erős és intenzív a kapcsolat az Európai Unió és Szerbia között. Ezt alátámasztja a találkozók szintje és száma is. Épp Vučić elnök úrral találkoztunk tegnap.”

Az egyeztetésen gazdasági témákról is szót ejtettek a felek. Ebből egyebek mellett az is kiderült, hogy Szerbia árucsere-forgalmának 65%-át az Európai Unióval bonyolítja le. Azonban az sem elhanyagolható információ, hogy az elmúlt másfél évtizedben Szerbia összesen kilencmilliárd euró vissza nem térítendő támogatást kapott az uniótól.

Ana Brnabić
EU
Szerbia
Johannes Hahn
Federica Mogherini

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.