Ugrás a tartalomra

Gorazd Žmavcot fogadta Nyilas Mihály (videó)

2017.02.09
18:45
Gorazd Žmavcot, a Határon Túli Szlovénok Hivatalának miniszterét fogadta ma Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke Újvidéken
Gorazd Žmavcot, a Határon Túli Szlovénok Hivatalának miniszterét fogadta ma Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke Újvidéken. A találkozón jelen volt még Miroslav Štatkić tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár, valamint Ognjen Bjelić tartományi regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár is. A felek a kapcsolatok további elmélyítéséről tárgyaltak. Szerbiában mintegy 4000 szlovén él, ebből csaknem 1800-an Vajdaságban. A tartományban 7 szlovén kisebbséget tömörítő egyesület működik. Ezek közül kiemelkedik az újvidéki Kredarica szervezet, amely összesen 1800 tagot számlál. Gorazd Žmavc miniszter mindenekelőtt a február 8-ára eső Prešernov dan, Szlovénia nemzeti kulturális ünnepének alkalmából látogatott el Újvidékre, ahol a szóban forgó egyesület megalakulásának 20-ik évfordulóját is együtt ünnepelte meg az itt élő szlovén nemzeti közösség tagjaival a Szerb Nemzeti Színházban. Gorazd Žmavc, a Határon Túli Szlovének Hivatalának minisztere: „Nagyon boldog és büszke vagyok, mivel a terem teljesen megtelt. Több száz emberrel és többek között Újvidék polgármesterével együtt ünnepeltük a Kredarica egyesület jubileumi évfordulóját, amely az egyik legsikeresebb szlovén egyesület a világon.”



Szlovénia az egyik legnagyobb támogatója Szerbiának az eurointegrációs folyamatban, ezért a találkozó a tapasztalatcsere szempontjából is rendkívül hasznosnak bizonyult – mondta Nyilas Mihály. Szlovénia a befektetések számát illetően jelenleg a negyedik helyen van Vajdaságban, a gazdasági együttműködés elmélyítésére azonban továbbra is nagy lehetőségek adódnak – tette hozzá a tartományi kormányalelnök. „Körvonalazódott néhány új téma, akár a gazdaság, a művelődés, vagy a kisebbségi jogok területén. Az Újvidéki Vásár merült fel, mint egy olyan lehetőség, ahol a szlovén cégek még inkább jelen lehetnek a jövőben, hiszen a múltban ez egy fontos helye volt az ő bemutatkozásuknak.” A találkozón mindkét fél arra a megegyezésre jutott, hogy további közös projekteket kell felkínálni a régióban élő fiataloknak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy még szélesebb területen tudjanak egyformán jól tevékenykedni.
tartomány
fogadás
Nyilas Mihály
szlovén

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.