Ugrás a tartalomra

Győzött a választásokon Szlovénia elnöke

2017.11.13
08:12
2024.03.19
08:51
Forrás
MTI
Az előzetes végeredmény szerint Borut Pahor hivatalban lévő államfő a szavazatok 52,99 százalékával megnyerte a szlovén elnökválasztás második fordulóját.

Az előzetes végeredmény szerint a függetlenként induló Borut Pahor hivatalban lévő államfő nyerte a szlovén elnökválasztást a szavazatok 52,99 százalékával. Kihívója, a szintén független baloldali Marjan Šarec a voksok 47,01 százalékát szerezte meg.     

Óriási tapssal várták az újraválasztott elnököt. Borut Pahor első nyilatkozatában megköszönte szavazóinak a demokrácia iránti támogatást.

Kiemelte, továbbra is az összes szlovén elnöke akar maradni, azonban hozzátette, jó politikusként tanult az elmúlt hetek kampányából, és sokkal többet fogja hallatni a hangját az ország számára fontos ügyekben. A kampányban politikai kérdésekről és társadalmi témákról egyaránt vitáztak a jelöltek, az abortusztól az egyház szerepéig és Szlovénia európai uniós tagságáig.

Pahor kihívója, Marjan Šarec gratulált ellenfele győzelméhez.

A vasárnapi szavazáson 1,7 millió szlovén állampolgár adhatta le voksát, de a részvétel csak mintegy 42 százalékos volt a választási bizottság honlapja szerint. A független Szlovénia történetében ez volt az eddigi legalacsonyabb részvételi arány.

Milan Kucan, a független Szlovénia 1992-ben megválasztott elnöke után Pahor az első államfő, akit újraválasztottak tisztségében. Az elnököt öt évre választják, egyszer hosszabbíthatja meg mandátumát.

Szlovénia
elnök
választás
Borut Pahor

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.