Ugrás a tartalomra

Koszovóról tárgyalt az ENSZ BT

2017.11.15
13:56
2017.11.15
14:14
Forrás
Szerbiai RTV
A nyugati országok megváltoztatnák a koszovói rendfenntartó erők hatáskörét. Többek között erről vitáztak kedden New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.

Franciaország, Nagy-Britannia, az Amerikai Egyesült Államok, Japán és Priština is azt kérte az ENSZ BT-től, hogy fogalmazzák újra az UNMIK hatáskörét, valamint csökkenteni kell a misszióban szolgáló katonák számát is. Michele Sison amerikai diplomata az ülésen hangsúlyozta a jövőben a koszovói helyzetről évente kétszer kellene tárgyalnia a BT-nek, nem pedig háromhavonta, ahogy most történik. Ezt az indítványt Koszovó amerikai nagykövete, valamint Ukrajna ENSZ képviselője is. Oroszország az ülésen ellenezte a koszovói rendfenntartó erők hatáskörének megváltoztatását.

Az elűzött 200 ezer szerb lakosnak mindössze 1,9 százaléka költözött vissza Koszovóba, ahol a bűnügyeket nem derítik fel és a nem albán lakosság nem érzi magát biztonságban - mondta Ivica Dačić szerb külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. Beszédében arra is kitért, hogy Szerbia mindent megtesz annak érdekében, hogy megegyezés szülessen a két fél között. Szerbia a megbeszélések során bizonyította, hogy kész kompromisszumokat kötni, de ugyanez nem tapasztalható Priština részéről - tette hozzá a külügyminiszter.

Vaszilij Nebenzia pedig azt mondta, szemmel láthatóan a Koszovói Köztársaság projekt hanyatlik. Kiemelte, még azt sem tudni, hogy mikor kezd el működni az UCSK bűncselekményeit tárgyaló speciális bíróság. Oroszország ENSZ képviselője hozzátette, ezek nagyon fontos dolgok, amelyeket egyesek megpróbálnak a szőnyeg alá söpörni. Nebenzia hangsúlyozta, Koszovó szándékosan késlelteti a szerb községek közösségének létrehozását.

ENSZ Biztonsági Tanács
Ivica Dačić

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.