Ugrás a tartalomra

Pásztor és Brajović a képviselőházak együttműködéséről tárgyalt

2017.10.13
16:17
2017.10.13
19:34
Forrás
Pannon RTV
Ma a vajdasági képviselőház elnöke fogadta a montenegrói parlament elnökét, akivel a fennálló kapcsolatok további elmélyítéséről is tárgyaltak.

Kétnapos szerbiai tartózkodása alatt Vajdaságba látogatott Ivan Brajović, a montenegrói parlament elnöke. Pásztor Istvánnal, a tartományi képviselőház elnökével folytatott megbeszélést az eddigi együttműködésről, valamit a további közös tervekről.

Ivan Brajović, elnök, a montenegrói képviselőház elnöke: „Ebben a pillanatban jelentős előrelépést tettünk, amikor az unióhoz való csatlakozásról van szó. Önök tudják, hogy mi június 5-e óta tagja vagyunk a NATO–nak, mi vagyunk a 29. tag. Büszkén mondhatom, hogy Spanyolország után első ízben történt meg, hogy egyszerre csak egy országot vettek fel, és először történt meg, hogy két csúcs között csatlakozott. Amikor az uniós csatlakozásról van szó, itt nincsenek különbségek Montenegró és Szerbia között, és készen állok tapasztalatokat megosztani, szaktanácsokat adni egymásnak, hogy ne ismétlődjenek meg azok a hibák, amelyeket esetleg mi vétettünk, és minél gyorsabban haladjunk a cél felé. ”

Pásztor István tartományi házelnök kifejtette, a két ország, valamint a tartomány és Montenegró között még a régi Jugoszlávia alatt erős volt a kapcsolat, és most nem új kapcsolatokat kell építeni, hanem a meglévőket elmélyíteni.
„Egy intézményes és hosszútávú kapcsolatot szeretnénk kiépíteni a két parlament között, annak ellenére, hogy mi, mint Vajdasági Képviselőház egy regionális parlament vagyunk, a montenegrói pedig egy állami szintű parlament. Hasonló kihívásokkal küzd mindkét parlament, ezért gondolom, hogy mindennek, a különböző szintek ellenére egy együttműködést kell kialakítanunk, amely a parlamenti bizottságokon keresztül működik majd együtt a közös témákban”


A megbeszélésen szót ejtettek még arról is, hogy a Vajdaságban levő montenegrói közösség a jogszabályok értelmében mindennemű támogatást megkap, amely nemzeti identitásuk megőrzéséhez szükséges. Vajdaságban jelentős számú a montenegrói nemzeti közösség. Önálló nemzeti tanácsuk van és minden olyan jog illeti őket is, mint más nemzeti kisebbséget.

Pásztor István
Ivan Brajović
Vajdaság
Montenegró

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.