Ugrás a tartalomra

Szabadkán tárgyalt a magyar honvédelmi és a szerb védelmi miniszter

2017.08.20
00:17
2024.03.19
08:36
Simicskó István magyar honvédelmi miniszter és Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter délután a szabadkai Városházán folytattak megbeszélést a két ország katonai együttműködéséről.

Mindketten kiemelték, hogy folytatják az eddigi együttműködést, és igyekeznek még hatékonyabbá és gyorsabbá tenni a két ország közötti információcserét.

A magyar honvédelmi tárca vezetője Szabadkán elmondta, Budapest tisztában van Szerbia szerepvállalásának fontosságával a migránsválság kezelése terén.
Simicskó István, honvédelmi miniszter, Magyarország: „Természetesen a konkrét katonai együttműködés lehetőségei mellett érintettük a migrációs válsághelyzetet is. Elmondtam, hogy valóban hatalmas terhet vállalt Szerbia az elmúlt időszakban a migrációs válsághelyzet kapcsán. Megállapítottuk, hogy továbbra is együtt kell működnünk annak érdekében, hogy állampolgáraink biztonságát minél hatékonyabban tudjuk garantálni.”
Simicskó István emellett kiemelte: a vajdasági magyar nemzeti közösség és a magyarországi szerb kisebbség egy olyan közös nevező, amely erősíti a két ország együttműködését.

Hasonlóan nyilatkozott Aleksandar Vulin védelmi miniszter is, mondván, Szerbia szívén viseli a magyar nemzeti közösség sorsát, és reméli, hogy ugyanígy tekint a magyar kormány a Magyarországon élő szerb kisebbségre. Aleksandar Vulin, védelmi miniszter, Szerbia: „Büszkék vagyunk a szerbiai magyar kisebbségre, büszkék vagyunk a fejlődésére, arra, hogy mennyire szeretik az országukat, hogy mennyire szeretik Magyarországot. Büszkék vagyunk, hogy a lehető legmagasabb szinten számot vezethetünk a magyar kisebbség jogairól, hiszen valóban hidat képeznek Szerbia és Magyarország között, és meggyőződésem, hogy magyar kollégám is ugyanígy vélekedik a magyarországi szerb kisebbségről.”

A szerb védelmi miniszter megköszönte a magyar katonaság tagjainak szerepvállalását a koszovói ENSZ-biztonsági erőkben, és hozzátette, ismertette hivatali kollégájával a szerb fél álláspontját, miszerint ellenzik a KFOR felszámolását.

Szabadka
Simicskó István
Aleksandar Vulin

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.