Ugrás a tartalomra
Simicskó István, Aleksandar Vulin
Szerbiai Védelmi Minisztérium

Szabadkán tárgyalt a magyar honvédelmi és a szerb védelmi miniszter

2017-08-20
00:17
2017-10-04
12:23
Simicskó István magyar honvédelmi miniszter és Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter délután a szabadkai Városházán folytattak megbeszélést a két ország katonai együttműködéséről.

Mindketten kiemelték, hogy folytatják az eddigi együttműködést, és igyekeznek még hatékonyabbá és gyorsabbá tenni a két ország közötti információcserét.

A magyar honvédelmi tárca vezetője Szabadkán elmondta, Budapest tisztában van Szerbia szerepvállalásának fontosságával a migránsválság kezelése terén.
Simicskó István, honvédelmi miniszter, Magyarország: „Természetesen a konkrét katonai együttműködés lehetőségei mellett érintettük a migrációs válsághelyzetet is. Elmondtam, hogy valóban hatalmas terhet vállalt Szerbia az elmúlt időszakban a migrációs válsághelyzet kapcsán. Megállapítottuk, hogy továbbra is együtt kell működnünk annak érdekében, hogy állampolgáraink biztonságát minél hatékonyabban tudjuk garantálni.”
Simicskó István emellett kiemelte: a vajdasági magyar nemzeti közösség és a magyarországi szerb kisebbség egy olyan közös nevező, amely erősíti a két ország együttműködését.

Simicskó István, Aleksandar Vulin

Hasonlóan nyilatkozott Aleksandar Vulin védelmi miniszter is, mondván, Szerbia szívén viseli a magyar nemzeti közösség sorsát, és reméli, hogy ugyanígy tekint a magyar kormány a Magyarországon élő szerb kisebbségre. Aleksandar Vulin, védelmi miniszter, Szerbia: „Büszkék vagyunk a szerbiai magyar kisebbségre, büszkék vagyunk a fejlődésére, arra, hogy mennyire szeretik az országukat, hogy mennyire szeretik Magyarországot. Büszkék vagyunk, hogy a lehető legmagasabb szinten számot vezethetünk a magyar kisebbség jogairól, hiszen valóban hidat képeznek Szerbia és Magyarország között, és meggyőződésem, hogy magyar kollégám is ugyanígy vélekedik a magyarországi szerb kisebbségről.”

A szerb védelmi miniszter megköszönte a magyar katonaság tagjainak szerepvállalását a koszovói ENSZ-biztonsági erőkben, és hozzátette, ismertette hivatali kollégájával a szerb fél álláspontját, miszerint ellenzik a KFOR felszámolását.

szabadka
Simicskó István
Aleksandar Vulin

Most

22:22, Frissítve: 22:33

Eltűnt egy tengeralattjáró

Eltűnt egy argentin tengeralattjáró a dél-amerikai ország partjainál – a vízi jármű személyzete utoljára szerda reggel adott életjelet magáról. A fedélzeten 44 főnyi legénység tartózkodik.
22:10, Frissítve: 22:16

Vasárnap dőlhet el Mugabe sorsa

A zimbabwei kormányzó párt központi bizottsága vasárnap ülést tart, melyen leváltja Robert Mugabét, a házi őrizetbe helyezett államfőt, és visszahelyezi tisztségébe a múlt héten menesztett alelnököt.
18:56

Tüntetés Zimbabwe elnöke ellen

Az afrikai országot 37 évig kormányzó Robert Mugabe elleni felvonulást a hadsereg szervezi. A célokat pedig támogatja az országot vezető Zanu-PF párt, továbbá a háborús veteránok is - írja a BBC.

Népszerű

Fremond Árpád

Fontos személycserék a topolyai tisztségeken

Képviselő-testületi ülést tartanak Topolyán csütörtökön, melyen fontos személycserékről is döntenek - nyilatkozta Fremond Árpád, a VMSZ topolyai szervezetének elnöke, köztársasági parlamenti képviselő
rendőr

Enyhébb büntetés a városi gyorshajtóknak

A szerbiai közlekedésbiztonsági törvénytervezet egyik váratlan újdonsága, hogy enyhébb büntetésekkel számolhatnak azok, akik lakott településen lépik át a megengedett sebességet.