Ugrás a tartalomra

Szarajevó nem elégedett Szerbia álláspontjával

2016.09.02
08:25
Bakir Izetbegović, Bosznia és Hercegovina államelnökségének tagja kijelentette, nem meglepő lépés, hogy Szerbia nem gyakorolt nyomást a Boszniai Szerb Köztársaság vezetőire a tervezett referendum elnapolására
Bakir Izetbegović, Bosznia és Hercegovina államelnökségének tagja kijelentette, nem meglepő lépés, hogy Szerbia nem gyakorolt nyomást a Boszniai Szerb Köztársaság vezetőire a tervezett referendum elnapolására. Hozzátette, hogy Szerbiának kötelessége betartani és betartatni a daytoni megállapodást a régió stabilitásának érdekében. Tegnap a szerb kormányfő Tomislav Nikolić államfővel közösen fogadta a Boszniai Szerb Köztársaság politikai vezetőit, akikkel a Szerb Köztársaság Napját érintő referendum kapcsán kialakult negatív visszhang miatt került sor. A szerb államfő és kormányfő közös közleményt adott ki, amely szerint Nikolić és Vučić nem támogatja a boszniai tisztviselőket, de semmiképp sem szeretnék befolyásolni a Boszniai Szerb Köztársaság legitim úton megválasztott politikusainak álláspontját. (rts, kép: fonet) Előzmény:

Nikolić és Vučić a boszniai szerbek képviselőivel tárgyal

Tomislav Nikolić szerb államfő és Aleksandar Vučić miniszterelnök Bosznia-Hercegovina és a Boszniai Szerb Köztársaság tisztségviselőivel találkoztak ma. A tárgyaláson részt vesz Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke is. A megbeszélés fő témája a Szerb Köztársaság Napját érintő referendum, amelyet a Boszniai Szerb Köztársaság szeptemberben szeretne tartani. A boszniai küldöttséggel való találkozás után szerb államfő és kormányfő közös közleményt adott ki, amely szerint Nikolić és Vučić nem támogatja a boszniai tisztségviselőket, de semmiképp sem szeretnék befolyásolni a Boszniai Szerb Köztársaság legitim úton megválasztott politikusainak álláspontját. Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke azt mondta Szerbia kiáll az mellett, hogy sem támogatni, sem hátráltatni nem fogja a döntéseiket. Fenntartják, hogy a Bosznia Szerb Köztársaság napja január 9-e. A régió stabilitásáról tárgyalt Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök Dragan Čovićtyal, a Boszniai Szerb Köztársaság államelnökségének horvát tagjával. A találkozót követően a felek reményüket fejezték ki, hogy Horvátország és Szerbia kapcsolata a jövőben javulni fog, és a két nemzet újra közelebb kerül egymáshoz. Čović elmondta, a mostani feszült hangulatot úgy lehet feloldani, ha a felek nem zárkóznak el a párbeszédtől. (RTS) Előzmény:

Dodik: Bosznia-hercegovinai Béke-végrehajtási Tanács a szerb nép terrorizálására szolgál

A Bosznia-hercegovinai Béke-végrehajtási Tanács a szerb nép terrorizálására szolgál - jelentette ki a Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke. Azt mondta, hogy ez a szerv nem formális, ezért a népszavazásra vonatkozó határozatának nincs jelentősége. Véleménye szerint a holnapi szerb államvezetés és boszniai szerb vezetők közötti találkozón a Daytoni Egyezmény végrehajtásáról és Bosznia és Hercegovina főképviselőjének viselkedéséről lesz szó. Dodik azt állítja, hogy az 1995-ben aláírt szerződés kimondja, hogy a képviselő köteles Szerbiának is jelentést tenni a munkájáról, de ez eddig még soha sem történt meg. (Tanjug)
Tomislav Nikolić
Milorad Dodik
Boszniai Szerb Köztársaság
referendum
Bakir Izetbegovic

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.