Ugrás a tartalomra

A Szerbia elleni fellebbezési kérelem megbolygatta a régió békéjét (videó)

2017.02.24
12:24
Megbolygathatja a régió békéjét az, hogy Bosznia-Hercegovina beadta fellebbezési kérelmét a Szerbia elleni perben
Megbolygathatja a régió békéjét az, hogy Bosznia-Hercegovina beadta fellebbezési kérelmét a Szerbia elleni perben. A térség több politikusa is megszólalt a kérdésben. Ivica Dačić szerb külügyminiszter szerint felesleges a feszültségkeltés. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke is úgy véli, hogy az egység és a stabilitás a fontos. Mladen Ivanić, Bosznia- Hercegovina elnökségének soros elnöke pedig egyes emberek önkényes és ártalmas döntéshozatalával magyarázza a kialakult helyzetet. Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök szerint egyesek azt szeretnék, ha visszatérnének a múlt árnyai, ami a balkáni régió békéjét tekintve nagyon veszélyes lenne. Ezt arra reagálva jelentette ki, hogy csütörtök délután Sakib Softić, Bosznia-Hercegovina hágai ügynöke átadta kérvényüket, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság vizsgálja felül a népirtásról szóló Szerbia elleni perben született határozatát. A döntés értelmében Szerbiát, mint államot nem lehet felelősségre vonni a történtek miatt. Az ügyben a törvényszék tíz éve hozott döntést, erre pedig 2017. február 26-ig lehet fellebbezést benyújtani. Aleksandar Vučić, miniszterelnök, Szerbia: „Ha hallom, amikor valaki nekem kérdést tesz fel, akkor tudom, hogy azt miért tette fel. Teljesen egyértelműen tudom, hogy miért tette fel. Értem a céljait és a szándékát. Azt is megértem, ha valami választ kapok. Az ügy miértjét azonban nem tudom megérteni. Miért tették ezt? Valaki ezt érthetően elmagyarázhatná nekem. Nem magyarázhatok bele irracionális dolgokat.”



Aleksandar Vulin aggasztónak tartja a feszült állapotot. A szerb szociálpolitikai miniszter úgy látja, hogy egyesek törekvései bomlasztják azt az összhangot, ami még a daytoni békeszerződésben lett lefektetve. Hozzátette, Bakir Izetbegović felelős a kialakult feszült helyzetért. Aleksandar Vulin, szociálpolitikai miniszter, Szerbia: „Ez egy ellenséges tett a szerb néppel szemben. Függetlenül attól, hogy hol élnek az emberek. Akár Szerbiában, akár a boszniai Szerb Köztársaságban. Ezt egy olyan ember tette, aki azt szeretné, ha felbolydulna Bosznia-Hercegovina békéje és stabilitása.” Mladen Ivanić, Bosznia-Hercegovina elnökségének soros elnöke úgy véli, hogy Bakir Izetbegovićnak lépéseket kellene javasolnia a helyzet enyhítésére. Az eset kapcsán Milorad Dodik is megszólalt. A boszniai Szerb Köztársaság elnöke aláhúzta: párbeszédre van szükség, nem szabad megengedni, hogy egyes személyek önkényes döntéseket hozzanak, ezzel veszélyeztetve a békét és az egységet.
Bosznia-Hercegovina
Szerbia elleni per
fellebbezés

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.
11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.