Ugrás a tartalomra

Szijjártó: Magyarország hátba szúrása az ukrán parlament által elfogadott új nyelvtörvény

2017.09.12
14:25
2024.03.19
08:51
Forrás
MTI
Felháborodást váltott ki az elmúlt napokban az ukrán parlament által elfogadott új nyelvtörvény.

Felháborodást váltott ki az elmúlt napokban az ukrán parlament által elfogadott új nyelvtörvény, amely alapján az Ukrajnában élő nemzetiségek, így a magyarok is, nem anyanyelvükön, hanem ukrán nyelven tanulhatnának a középiskolákban és a felsőoktatás intézményeiben. Az ügyre a Magyar Kormány is reagált. 

A törvény értelmében az általános iskolák felső osztályaiban, a középiskolákban és a felsőoktatásban ezentúl ukrán nyelven folyhat az oktatás. A nemzetiségek nyelvén való oktatást pedig kizárólag az óvodákban és elemi osztályokban engedélyezik. Továbbá nem lehetnek olyan iskolák, ahol csak magyar vagy román osztályok vannak.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a Pannon RTV-nek elmondta: alkotmányellenes az oktatási törvény. Brenzovics László, elnök, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség: „Az újonnan elfogadott ukrán oktatási törvény azt mondja ki, hogy kisebbségi nyelveken az oktatás csupán az óvodákban és az elemi iskolákban lehetséges az ukrán nyelv mellett. Az általános iskolákban, középiskolákban és a felsőoktatásban az oktatás nyelve az ukrán, és ahol csak egyes tantárgyakat lehet a kisebbségek nyelvén tanítani. Ez tulajdonképpen a kárpátaljai magyar iskolák felszámolását jelentené.”

A törvénymódosítás a magyar–ukrán viszonyban is feszültséget okozott. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hátba szúrásként értékelte az ukrán parlament döntését. „Ukrajna minden európai törekvését a lehető leghatározottabban támogattuk, legyen szó a vízummentességről, a társulási megállapodásról, gázt szállítottunk az ukránoknak, 600 millió forintos humanitárius segítséget hajtottunk végre, 2600 gyereket üdültettünk Magyarországon. Ezek után én nem tudom másként értékelni ezt a döntést az ukrán parlamentben, mint Magyarország hátba szúrása.”

Magyarország külgazdasági és külügyminisztere korábban azt mondta, a magyar kormány minden létező európai fórumot kihasznál, hogy a jogszabály ne léphessen életbe. Szijjártó hétfőn levéllel fordult az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet főtitkárához, az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosához és soros elnökéhez. A magyar parlamenti pártok egyhangúlag elfogadhatatlannak tartják az új ukrán oktatási törvényt, és közösen felszólították Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem küldje vissza a törvényhozásnak.

Korábban a Vajdasági Magyar Szövetség is reagált az ukrán oktatási törvényre. Pásztor István sajtóközleményben kérte az ukrán államfőt, hogy ne hirdesse ki az új oktatási törvényt. A VMSZ a jogtiprást a többség-kisebbség viszonyát meghatározó együttműködésbe vetett bizalom leértékelésének tekinti és a helyi érdekszervezetek évtizedes munkájának és küzdelmének arcul csapásaként értékeli.

nyelvtörvény
Szijjártó Péter
Ukrajna

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.