Ugrás a tartalomra

Theresa May: a külföldi EU-állampolgárok könnyűszerrel regisztrálhatják majd magukat állandó lakosként

2017.10.19
08:17
2017.10.19
08:24
Forrás
MTI
Theresa May szerint a törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok a brit EU-tagság megszűnése után könnyűszerrel regisztráltathatják majd magukat állandó nagy-britanniai lakosként.

A brit miniszterelnök nyílt levélben fordult a Nagy-Britanniába áttelepült több mint 3 millió külföldi EU-polgárhoz, megígérve nekik, hogy a brit kormány "áramvonalas", digitális eljárási procedúrát dolgoz ki számukra a letelepedett státus megszerzéséhez, és e fejlesztési munka minden mozzanatába őket is szervezetten bevonja.
 
A Downing Street által csütörtök hajnalban közzétett nyílt levélben May nyomatékosan megerősítette: a brit kormány azt akarja, hogy a külföldi EU-állampolgárok családjukkal együtt Nagy-Britanniában maradjanak, mert nagyon nagyra tartja a brit gazdasághoz, a társadalmi és a kulturális élethez nyújtott hozzájárulásukat.

A brit miniszterelnök határozottan cáfolta, hogy London az EU-val folytatott tárgyalásokon a külföldi EU-állampolgárok sorsát saját alkupozíciójának erősítésére használná. "A folyamat kezdete után többen is ezzel vádoltak bennünket, de semmi sem állhatna távolabb az igazságtól" - fogalmazott nyílt levelében Theresa May.

London korábban is többször jelezte, hogy a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok maradását szeretné a Brexit után.
 
A brit kormány által kidolgozott, június végén ismertetett javaslatcsomag szerint azok, akik egy később kijelölendő határnapig már öt évet életvitelszerűen eltöltöttek Nagy-Britanniában, letelepedett jogi státusért folyamodhatnak. Ennek alapján a Brexit után is ugyanolyan jogosultságok illetnék meg őket, mint a brit állampolgárokat.

Brexit
Theresa May
külföldiek

Most

Népszerű