Ugrás a tartalomra

Szijjártó: maradhasson magyar, aki bárhol a világon magyarnak születik

2017.11.12
12:06
2024.03.19
08:32
Forrás
MTI
1619 küldött vett részt a Fidesz 17. tisztújító kongresszusán ma Budapesten.

Biztosítani kell, hogy ha valaki magyarnak születik bárhol is a világban, magyar is maradhasson - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter ma a Fidesz tisztújító kongresszusán, Budapesten. Beszédében külön támogatásról biztosította a Kárpátalján élő magyarokat. A tárcavezető a magyar nemzeti érdekek és a keresztény értékek megvédését nevezte az önálló magyar külpolitika felelősségének. Riasztónak nevezte, hogy nyugat-európai fővárosokban sorra születnek olyan döntések, amelyeknek célja, hogy még több illegális bevándorló és minél kevesebb keresztény jelkép legyen. Egy ezeréves keresztény nemzet képviselőiként mindezt nem engedhetjük - jelentette ki Szijjártó Péter. 

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „A mi felelősségünk annak a biztosítása is, hogyha valaki magyarnak születik bárhol is a világban, az magyar is maradhasson. Legyen az több ezer kilométerre innen, Latin-Amerika egyik eldugott csücskében, vagy legyen pár kilométerre tőlünk a Kárpátalján. Kedves barátaim, mi innen, a magyar kormányzópárt kongresszusáról is tegyük világosság a kárpátaljai testvéreinknek, hogy nincsenek egyedül.”

Ha egységesek vagyunk, győzni fogunk - mondta Semjén Zsolt magyar nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke rámutatott: a nagy tanulság, amit mindig szem előtt kell tartani, hogy 1994-ben, bár a jobboldal több szavazatot kapott, mégis a baloldalnak lett végül kétharmados mandátumtöbbsége. Azaz, ha "mi darabokban vagyunk, ők pedig egységesek, vesztünk, ha mi egyben vagyunk, ők pedig darabokban, akkor nyerünk" - fogalmazott Semjén Zsolt. Rámutatott: a szövetség csak akkor lehetséges, ha az egy táborban lévők elfogadják egymást és nem tekintik szavazatkonkurenciának a másikat.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke kiemelte: a magyarságon belül a legnehezebb helyzetben az ő közösségük van. Hozzátette: a rendszerváltozás után a Fidesz volt az, amelyik a "fogai között tartva" átvitte a magyarságot a "túlsó partra". Köszönjük! - mondta a kárpátaljai magyar vezető.

A 2018-as magyarországi parlamenti választást is sorsdöntőnek tartja Kövér László házelnök, aki szerint a választás tétje az, hogy "megvédjük-e, ami a miénk". A Fidesz országos választmányának elnöke kiemelte: meg kell védeni a rendbeszedett pénzügyeket, a tartósan növekvő jövedelmeket, a családtámogatási rendszert, a közteherviselés új rendszerét, a nemzet határokon átívelő újraegyesítésének lehetőségét, a biztonságot, a kultúrát, a hitet, a nyelvet, Magyarország szuverenitását, nemzeti jellegét.

A Fidesz olyan párt, amelynek kormányzása idején azok is otthon érzik magukat az országban, akik nem rá szavaztak - fogalmazott Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke. A magyarországi kormánypárt parlamenti frakcióvezetője Magyarországot egy biztonságos, stabil és fejlődő szigetnek írta le egy válságokkal teli világban. "Ahhoz, hogy ezt megőrizzük, egy út áll előttünk: magabiztos győzelem tavasszal, példa nélkül állóan, harmadszor, megszakítás nélkül" - jelentette ki. Gulyás Gergely kötelességnek nevezte, hogy olyan magyar hazát teremtsenek, amely minden magyart hazavár. Értékelése szerint a migrációs válság megmutatta, hogy Magyarország ma Európa lelkiismerete.

Biztosítani kell, hogy ha valaki magyarnak születik bárhol is a világban, magyar is maradhasson - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Beszédében külön támogatásról biztosította a Kárpátalján élő magyarokat. A miniszter a magyar nemzeti érdekek és a keresztény értékek megvédését nevezte az önálló magyar külpolitika felelősségének. Riasztónak nevezte, hogy nyugat-európai fővárosokban sorra születnek olyan döntések, amelyeknek célja, hogy még több illegális bevándorló és minél kevesebb keresztény jelkép legyen. "Egy ezeréves keresztény nemzet képviselőiként mindezt nem engedhetjük" - jelentette ki Szijjártó Péter.

A Fidesz alapszabálya szerint kétévente kell tisztújító kongresszust rendezni. A legutóbbin, 2015 decemberében újraválasztották a párt elnökévé Orbán Viktor kormányfőt.

Semjén Zsolt
Fidesz
tisztújító kongresszus
Budapest

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.