Ugrás a tartalomra
paprika, ajvár
Pannon RTV

Ajvárkészítő versenyt tartottak Topolyán

2017-09-13
21:55
2017-10-04
12:36
Az Ajvárbajvívó országos gasztronómiai karaván első alkalommal érkezett a városba.

Csapatok mérték össze tudásukat a jellegzetes balkáni paprikamártás készítésében. A legjobb csapat értékes ajándékban részesül, valamint részt vehet az október 14-ei országos döntőn, Soko Banján.      

Füstös paprikaillat lengte be Topolya főterét. Tizenöt csapat mérettetett meg az Ajvárbajvívó versenyen. Legtöbben rostélylapon sütötték a paprikát, de akadtak alternatív megoldások is a hatékonyabb munkavégzésre. Homolya Edit, Mag Hagyományápolók Egyesülete, Zentagunaras: „A pucolása a leghosszadalmasabb, ezért gázpörkölővel sütjük meg, lehet sütőben is vagy parázson sütni, de mi így oldjuk meg gyorsabban.”

ajvárbajvívó, paprika

A csapatok a jól bevált otthoni receptjeikkel szálltak versenybe. Lovas Etelka, Rezeda asszonykórus, Bácskossuthfalva: „Megsütjük a paprikát, utána lehámozzuk a külső héját, ledaráljuk és utána összefőzzük különböző fűszerekkel. Megy bele hagyma, fokhagyma, és aztán a fűszerek, olaj, ecet, só, cukor, ahogy mi szeretjük.”

Vidám, jó hangulatban telt a munka. A programot zenés-táncos produkciók színesítették. Vanyúr Gabriella, Topolya: „Jó a hangulat, sok a nevetés, az ajvárkészítés a fő cél hivatalosan, de gyakorlatilag az, hogy együtt kicsit lazítva jól érezhessük magunkat.”

ajvár, paprika

Soko Banján október 14-én tartják a verseny döntőjét, ahol Szerbia városaiból a 30 legjobb ajvárkészítő csapat ismét versenybe száll az állam legjobb ajvárkészítője címért és az értékes nyereményekért.

Ajvár
topolya
verseny

Most

22:22, Frissítve: 22:33

Eltűnt egy tengeralattjáró

Eltűnt egy argentin tengeralattjáró a dél-amerikai ország partjainál – a vízi jármű személyzete utoljára szerda reggel adott életjelet magáról. A fedélzeten 44 főnyi legénység tartózkodik.
22:10, Frissítve: 22:16

Vasárnap dőlhet el Mugabe sorsa

A zimbabwei kormányzó párt központi bizottsága vasárnap ülést tart, melyen leváltja Robert Mugabét, a házi őrizetbe helyezett államfőt, és visszahelyezi tisztségébe a múlt héten menesztett alelnököt.
18:56

Tüntetés Zimbabwe elnöke ellen

Az afrikai országot 37 évig kormányzó Robert Mugabe elleni felvonulást a hadsereg szervezi. A célokat pedig támogatja az országot vezető Zanu-PF párt, továbbá a háborús veteránok is - írja a BBC.

Népszerű