Ugrás a tartalomra

Kellemetlen, de veszélyes is lehet a szúnyogcsípés

2017-07-18
01:13
2017-10-04
12:10
Ha nyár, akkor szúnyogok. Egyre több van belőlük idén is. A szúnyogcsípésnek mintegy 725 ezer áldozat van évente. Betegségeket terjesztenek a harapásaikkal.

A legismertebb a malária, amelyben körülbelül 600 ezer ember vesztette életét.

Habár térségünkre nem jellemzőek a veszélyes, szúnyogok által terjesztett betegségek, még így is sok kellemetlenséget okozhatnak. Pócs Nimród, Zenta: „Nagyon zavarnak a szúnyogok. Hát, szúnyogirtóval, még akár légycsapóval is védekezek, csak menjenek el.”

Az orvos szakértő elmondta, hogy a szúnyogok által terjesztett betegségek, mint például a malária vagy a Zika vírus, nagyon ritkán fordulnak elő Szerbiában. Kellemetlen viszketést okozhat a csípés. Emellett jelentkezhet allergiás reakció is. Dr.Horváth Arežina Erika, általános orvos, Adai Egészségház: „A lokális reakció sokkal jobban megnő, dagadtabb lesz a szúnyogcsípés helye, nagyobb felületen alakul ki viszketés a bőrön, végső esetben egy anafilaxiás reakció is kialakulhat, ami nagyon, nagyon ritka. Azonban nagyon oda kell rá figyelni, mert ez egy végleges kimenetelű is lehet a beteg számára a gége ödéma miatt, ami ilyenkor kialakul.”

A szúnyogok ellen többféleképpen is védekezhetünk. A boltokban, illetve a gyógyszertárakban több fajta készítmény is kapható, mint például szúnyogirtó lapocskák, sprék, az udvaron pedig füstölőkkel riaszthatjuk el őket.

kellemetlen
viszket
szúnyog
allergia

Most

19:38, Frissítve: 19:45

Elárverezik Tito egyik jachtját

Elárverezik Josip Broz Tito, Jugoszlávia egykori elnökének egyik jachtját, mert feleslegessé vált - jelentette be a Twitteren a montenegrói kormány.

Népszerű