Ugrás a tartalomra

Középiskolások indultak útnak felfedezni Vajdaság történelmi és kulturális kincseit (videó)

2017-04-21
06:27
Mintegy száz külhoni és magyarországi középiskolás indult útnak a hétvégén felfedezni Vajdaság történelmi és kulturális kincseit
Mintegy száz külhoni és magyarországi középiskolás indult útnak a hétvégén felfedezni Vajdaság történelmi és kulturális kincseit. Vasárnapig tart a középiskolásokat megszólító Délvidéki utazás a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programjai keretében. Szabadkával és annak nevezetességeivel ismerkedtek a diákok péntek délután. Tizenkét magyarországi és négy határon túli, többek között vajdasági és felvidéki középiskola diákjai csodálták meg a bácskai várost meghatározó épületeket. Köztük a Szent Teréz-székesegyházat, a Népkör Magyar Művelődési Központot, a Zsinagógát és a városházát is. A program fő célja, hogy a határ két oldalán élő középiskolások egy jó hangulatú és tartalmas hétvégét töltsenek Vajdaságban. A cél teljesülni látszik. Császár Patrik, Nyíregyháza: „Jó hangulattal érkeztünk. Errefelé elkezdtünk ismerkedni. Sajnos útközben becsípődött a derekam, de ez is igazából szerintem vicces, szóval próbáljuk kiélvezni, ahogy csak lehet.”A másik nem titkolt cél, hogy megismerjék az itteni magyarságot. Varga Szitár Júlia, kiskunhalasi tanár: „Nagyon nyitottan állnak hozzá, de én azt gondolom, hogy nagyon keveset tudnak erről az országról. Az általános vélekedés még most is az, hogy ez egy háború sújtotta övezet, és hogy itt szegénység van, és amikor átértünk a határon, ők akkor szembesültek vele, hogy igazán nagy különbséget nem tapasztaltunk.” A kirándulás programja Szabadkán kezdődött, de korántsem ért itt véget. A diákok ellátogatnak Tóthfaluba, megnézik Bács várát, Újvidék nevezetességeit, a nándorfehérvári várat, az Aracsi pusztatemplomot, valamint Temerinbe is elutaznak. Lados Balázs, földrajz-történelem szakos tanár, Budapesti Szent Margit Gimnázium: „Ez összességében csak két nap, körülbelül ennyi fér bele. Tehát egy kis berepülő pilótaként végigrepülünk a Délvidéknek, illetve a Vajdaságnak a különböző fontosabb pontjain, ahol a történelmi nevezetességeket meg összefüggéseket ki lehet bontani.” A Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programjai keretében idén már több mint 3500 Kárpát-medencei középiskolás utazhatott egy másik szomszédos országba magyar diáktársaihoz. A többnapos program térítésmentes a résztvevők számára.
diák
történelem
kincs

Most

19:38, Frissítve: 19:45

Elárverezik Tito egyik jachtját

Elárverezik Josip Broz Tito, Jugoszlávia egykori elnökének egyik jachtját, mert feleslegessé vált - jelentette be a Twitteren a montenegrói kormány.

Népszerű