Ugrás a tartalomra

A tiszai jéghullám Szolnokon át Csongrád felé tart

2017-02-17
09:39
Az árhullám, amely Szolnokot is elérte, tovább halad Csongrád irányába
Az árhullám, amely Szolnokot is elérte, tovább halad Csongrád irányába. Bár még fennállnak a figyelmeztetések, a szakértők szerint lassan, de fokozatosan csökken az árvízvédelmi készültség Magyarországon, a Dunáról például már teljesen eltűnt a jég. Szolnokon az alig fél órán át tartó áramlat nem okozott semmilyen kárt és viszonylag csendesen haladt végig a Tisza azon szakaszán. Csongrádban az álló jég borította szakaszt jégtörő hajó segítségével tüntetik el, hogy az érkező jéghullám minél könnyebben tudjon elvonulni. A levonuló jég, hulladék és uszadék akár károsíthatja is az úszóműveket. Itt a jégtorlasz érkezését szombat éjszakára várják. (hirado.hu)

           Magyarország: Nagy kárt okoz a Tiszán vonuló jeges ár (videó)

2017.02.16.

Több mint kétszáz kilométeren van harmadfokú árvízi készültség a Tiszán Magyarországon. Összesen pedig 410 kilométernyi folyószakaszon van védekezés. A jeges ár mozgása lelassult. A szakemberek abban bíznak, hogy a jég egyszerűen elolvad. A vonuló jeges ár hatalmas károkat okozott a térségben. A part mentét teljesen letarolták a jégtáblák: hajók, stégek süllyedtek el. Teljesen letarolta a Tisza jege a stégeket az éjjel Tiszaszőlősnél. Reggel már csak a törmelékek emlékeztettek a part menti pihenőhelyekre. Kisköre, 2017. február 16. Tiszai jégzajlás a kiskörei vízerõmûnél 2017. február 16-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Hajókat és csónakokat is magával sodort az ár. Egy lakóhajó is eltűnt a jégtáblák között, amikor a sodrás miatt elszakadtak a tartókötelei. Minden mozdíthatót arrébb vontattak délelőtt a Katamarán kikötőben az ár elől. A helyiek attól tartanak, hogy a levonuló jég újabb dugókat okoz, ami miatt jelentősen emelkedhet a víz szintje.Járdán János kikötős, Katamarán kikötő: „Most még mentsük, ami menthető, visszük el a lakókocsikat még ami olyan, mert nem tudni, hogyha lent Kiskörénél, vagy a szigetnél ha feltorlódik, akkor visszaduzzasztja a vizet, és akkor bármi történhet, hogy elárszt itten, több víz is lehet, egy méter is, vagy fél méter, nem tudni.” A jégtorlasz napközben többször megindult, ekkorra a Tiszaörvényi szakaszon már megerősítették a lakóhajók kötélzetét. Tiszai árhullám - A Tiszacsegérõl elsodródott komp Tiszaná Kísérteties látványt nyújtott a hétfőn elszabadult tiszacsegei komp és a tiszaszőlősi lakóhajó is, amikor a jégzajlással a Tiszaderzsi szűkülethez értek. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1-nek azt mondta: amíg a komp a folyó közepén van, nem tudják kivontatni. Hozzétette azt is: a jégtorlasz elérte a kiskörei víztározó összefüggő jegét. Siklós Gabriella szóvivő, Országos Vízügyi Főigazgatóság: „Hogyha szükséges, akkor a szakemberek már nyilvánvalóan foglalkoztak azzal is, hogy esetleg át kell engedni ezt a jeget a kiskörei duzzasztóművön, ez természetesen lehetséges. Nyilvánvalóan sokkal jobb helyzet lenne, ha ez a torlasz megállna, hiszen itt most már kiegyenesedett az útja, és akár meg is állhat.” Siklós Gabriella hozzátette: a jégből a víztározón keresztül időnként leengednek kisebb jégtömegeket, így az a tározó alatt egyelőre nem okoz fennakadásokat. Segíti a védekezést az is, hogy a Tisza itt kiszélesedik. (MTVA, fotó: MTI)
Tisza
magyarország
kár
jég

Most

22:22, Frissítve: 22:33

Eltűnt egy tengeralattjáró

Eltűnt egy argentin tengeralattjáró a dél-amerikai ország partjainál – a vízi jármű személyzete utoljára szerda reggel adott életjelet magáról. A fedélzeten 44 főnyi legénység tartózkodik.
22:10, Frissítve: 22:16

Vasárnap dőlhet el Mugabe sorsa

A zimbabwei kormányzó párt központi bizottsága vasárnap ülést tart, melyen leváltja Robert Mugabét, a házi őrizetbe helyezett államfőt, és visszahelyezi tisztségébe a múlt héten menesztett alelnököt.
18:56

Tüntetés Zimbabwe elnöke ellen

Az afrikai országot 37 évig kormányzó Robert Mugabe elleni felvonulást a hadsereg szervezi. A célokat pedig támogatja az országot vezető Zanu-PF párt, továbbá a háborús veteránok is - írja a BBC.

Népszerű