Ugrás a tartalomra

Több mint százezren lépték át az elmúlt hétvégén a Röszke–Horgos határátkelőt

2017-07-17
13:46
2017-10-04
12:09
Hétfő délelőtt is több kilométeres sorok alakultak ki Szerbia irányába, Horgostól Röszke felé azonban kivételesen zavartalan volt a közlekedés.

Több mint százezren lépték át az elmúlt hétvégén a Röszke–Horgos határátkelőt, csak vasárnap mintegy ötvenezren. Hétfő délelőtt is több kilométeres sorok alakultak ki Szerbia irányába, Horgostól Röszke felé azonban kivételesen zavartalan volt a közlekedés.

Négy sávon engedték át a személygépkocsikat a röszkei határátkelőn Horgos irányába hétfő délelőtt, ez azonban nem igazán jelentett vigaszt az utasok számára. Így is több órát várakoztak, a percek egyre lassabban teltek. Mintegy négy kilométeres sor alakult ki. Egy négygyermekes török család három órát vesztegelt, mire átjutottak Szerbiába. „A gyerekek nyugtalanok, meleg van, egyszerűen borzasztó. Nagyon jó lenne, ha tennének valamit annak érdekében, hogy gyorsabban haladjon a sor. Főként a nyári időszakban lenne ez jó. Valamit kellene tenni, hogy gyorsabban haladjunk, mindenki nyaralna már.”

„Ezen a határon egy órája várok, a másikon másfél órát vártam.”

A Röszke–Horgos közúti határátkelőn, tehát a Röszke2–Horgos2-n általában valamivel gyorsabban zajlik az úti okmányok ellenőrzése, és csak egy kapu van. Ezzel a zentai Hajagos Attila is tisztában van, ezúttal azonban mégis a forgalmas Röszke–Horgos átkelőt választotta. Döntését elég gyorsan meg is bánta. „Másfél órája várakozunk, nem tudom, miért jöttünk erre. A kishatáron biztosan jobb lett volna. Most már tudjuk, legközelebb majd máshogy csináljuk. Egyébként tegnap mentünk át Szegedre és odafelé a kishatáron alig vártunk 10 percet.”

Vasárnap a Szerbiából Magyarország felé utazóknak is hasonló kellemetlenségben volt részük. A hétvégén több mint 100 ezer ember ment át a horgosi határátkelőn, de a kisebb határok sem voltak jobbak. Nyáron nemcsak az üdülni vágyók, hanem a vendégmunkások miatt is óriási tömegek alakulnak ki a határátkelőkön Magyarországról Szerbia irányába. Voltak, akik öt órán keresztül várakoztak. Az autóbusszal érkezőkre még rosszabb sors, és hosszabb veszteglés várt. Megoldást jelentene a kisebb határok munkaidejének 24 órásra bővítése, illetve újabb átkelők nyitása – mondják az utazók. Hétfőre eltűntek a sorok, öt perc alatt át lehetett jutni Magyarországra. „Legutóbb három-négy órát vártunk. Ezért várunk most hétfőig, a hétfő biztosabb és nincs tömeg, mint látja.”

„Tudtam, hogy nem lesz tömeg a határon. Tegnap felhívtam a horgosi határrendészetet, ők mondták, hogy tömeg van. Ma reggel újra felhívtam őket, és mondták, hogy most üres.”

Mielőtt útnak indulunk, mindenképp informálódjunk. Ezt a www.police.hu oldalon, illetve a közösségi oldalak határinfó csoportjaiban tehetjük meg. Amennyiben a Horgos–Röszke, illetve a Kelebia–Tompa átkelőkön tömeg van, érdemesebb a kisebb határátkelőket választanunk.      

Röszke
Szeged
határátkelő
tömeg

Most

19:38, Frissítve: 19:45

Elárverezik Tito egyik jachtját

Elárverezik Josip Broz Tito, Jugoszlávia egykori elnökének egyik jachtját, mert feleslegessé vált - jelentette be a Twitteren a montenegrói kormány.

Népszerű