Ugrás a tartalomra

Újvidék: Korszerűsítik a szemétszállítást, fejlesztik a szelektív hulladéktárolást (videó)

2017-02-17
14:59
Egyebek mellett 14 új szemétszállító kamionnal, két utcatisztításra szolgáló seprőgéppel és öt vákuumos tisztítógéppel is bővítette tavaly gépparkját az újvidéki Čistoća Közvállalat
Egyebek mellett 14 új szemétszállító kamionnal, két utcatisztításra szolgáló seprőgéppel és öt vákuumos tisztítógéppel is bővítette tavaly gépparkját az újvidéki Čistoća Közvállalat. Mindemellett 1400 konténert cserélt le, valamint 90 föld alatti szeméttárolót helyezett el a városban. A közvállalat idén további gépek vásárlását helyezte kilátásba, valamint a tavaly megkezdett szelektív hulladéktárolási akcióját is tovább szeretné fejleszteni. szelektiv hulladekgyujtes ujvidek A legtöbb újvidéki jó ötletnek tartja a tavaly megindított szelektív hulladéktárolási kezdeményezést a városban. „Nagyon jó ötlet. Miért dobjunk el valamit, aminek még hasznát vehetjük? Valaki feldolgozhatja, munkája lehet neki.” „Amit újra tudunk hasznosítani, azt mindenféleképp újra is kell hasznosítanunk.” Sokan azonban úgy vélik, az akció sikeressége érdekében az emberek tudatosságára is erőteljesen hatni kellene. „Szerintem nálunk ez soha nem fog mindennapossá válni, az emberek kulturálatlanok. Szétdobálják a szemetet az utcán, nem pedig oda, ahova kellene, szelektálva az újrahasznosítható hulladékot.” Az Újvidéken tavaly novemberben megkezdett akció jelenleg csak a város közvetlen központját érinti. Idén azonban szeretnék más részekre is kiterjeszteni. A föld alatti konténereken címkék jelzik azt, hova kell dobni az újrahasznosítható és a nem újrahasznosítható hulladékot. A szelektív hulladéktárolási akció egyelőre 15.000 háztartást érint Újvidéken. ujvidek cistoca szelektiv kamion 2 Az újrahasznosítható hulladékot a közvállalat speciális kamionokkal szállítja a városi szeméttelepre. A beérkezett hulladékot a helyszínen csak egy újabb szelektálás után adják át újrafeldolgozásra. A közvállalat vezetősége szerint az emberek a hulladék szelektálásával rendkívül hasznos dolgot végeznek nem csak a város, hanem a saját környezetük állapotának javítása érdekében is. Danijela Jankov, szóvivő, Čistoća Közvállalat, Újvidék: „A környezetvédelemhez is jelentősen hozzájárulnak. Mi pedig, az újvidékiek, sokkal több kiválogatott, újrahasznosított anyagot kapunk. Már az első hónapban nagy előrelépés volt érzékelhető, majdnem a duplájára nőtt a kiválogatott, újrahasznosítható hulladék mennyisége.”Míg az akció első hónapjában a Čistoća Közvállalat összesen 180 tonna szelektív hulladékot szállított a városi szeméttelepre, ma ez a mennyiség havonta a 300 tonnát is meghaladja.
szemét
Újvidék
szelektív
Čistoća Közvállalat

Most

01:24

Enyhe földrengés Közép-Szerbiában

Szerdán este 20 óra 3 perckor a Richter-skála szerinti 3,2 fokozatú földrengést észlelt a Köztársasági Szeizmológiai Intézet Knić térségében, 20 km-re délnyugatra Kragujevactól.
19:11, Frissítve: 19:33

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.
18:21, Frissítve: 18:45

Január hatodikán rajtol Limából a Dakar rali

Kevesebb, mint másfél hónap, és kezdődik a Dakar rali. Saghmeister Gábor és csapattársai a francia Le Havre kikötőből útnak indították motorjaikat Limába, a 2018-as Dakar rali rajtjának helyszínére.

Népszerű