Ugrás a tartalomra

Zakon o embrionima

2017-04-21
16:00
U republičkoj Skupštini je počela raprava o Zakonu o biomedicinski potpomognutoj oplodnji koji će regulisati testiranje, dobijanje, obradu, zamrzavanje, očuvanje, skladištenje i distribuciju reproduktivnih ćelija i embriona, pa čak i uvoz, odnosno izvoz reproduktivnih ćelija
U republičkoj Skupštini je počela raprava o Zakonu o biomedicinski potpomognutoj oplodnji koji će regulisati testiranje, dobijanje, obradu, zamrzavanje, očuvanje, skladištenje i distribuciju reproduktivnih ćelija i embriona, pa čak i uvoz, odnosno izvoz reproduktivnih ćelija. Zakon reguliše i unutar telesnu i vantelesnu oplodnju u slučaju medicinske opravdanosti. Definisano je i postojanje banke embriona odnosno reproduktivnih ćelija koja će omogućiti i takozvanu odloženu upotrebu reproduktivnog materijala čime se na duži rok može planirati dinamika reprodukcije. Predlogom zakona koji čeka skupštinsku raspravu predviđeno je da supružnici odnosno životni partneri koji imaju višak embriona mogu ustupiti svoj reprodukcioni materijal drugim parovima odnosno ženi koja je sposobna da samostalno obavlja roditeljsku dužnost. Praktično, biće omogućeno usvajanje potomstva još u ranoj embrionalnoj fazi, samo dve nedelje nakon oplodnje. Pretpostavlja se da trenutno oko 2000 parova očekuje da se usvajanjem zakona obezbede uslovi da ostvare roditeljstvo jer su svi ostali pravno-medicinski mehanizmi iscrpljeni. Zakon ne predviđa mogućnost takozvanog surogat majčinstva odnosno ne dozvoljava da embrion jednog roditeljskog para nosi druga žena i da nakon porođaja ustupa dete biološkim roditeljima, a skupštinskoj debati pažnja se poklanja i etičkim pitanjima koja prate bimedicinski potpomognutu oplodnju. Predviđene su i oštre kazne za nuđenje, odnosno darivanje reproduktivnih ćelija i embriona radi sticanja imovinske ili bilo koje druge koristi pa je zabranjeno čak i reklamiranje i oglašavanje potrebe za gotovim embrionima ili reproduktivnim ćelijama. (foto: RTS)

Most

Népszerű

Marihuana

Reske: Otkrivena droga u autobusu iz Srbije

Na graničnom prelazu Reske mađarski carinici otkrili su 10 kilograma marihuane u autobusu sa srpskim registracionim tablicama, koji je saobraćao prema Nemačkoj – saopštila je Mađarska Uprava.