|

Munkaigényes, de jövedelmező ágazat a konyhakertészet

Felfelé ívelő ágazat a konyhakertészet. Munkaigényes, de jövedelmezőbb, mint a szántóföldi növénytermesztés, viszont állandó beruházást, fejlesztést követel.
Az utóbbi években Vajdaság-szerte gomba-módra szaporodtak a fóliasátrak és a zárt termesztő-berendezések. Főleg a kis területtel rendelkező gazdaságoknál következett be a szemléletváltás, hiszen kukorica- és búzatermesztéssel, a megcsappant terményárak miatt nem érvényesülhettek a piacon. Gunarason Kadvány Andreáék 8 évvel ezelőtt kezdtek konyhakertészettel foglalkozni, a piacra több fajta árut is visznek. „Kis darab földön muszáj mindig dolgozni, munkaigényes növényeket termelni, hogy valami hasznot is hozzon, meg tudjunk belőle élni. Így újdonság volt a faluban annak idején, hogy nemigen csináltak ilyesmit a környéken, ezért úgy gondoltuk, hogy megpróbáljuk. Legfőképpen paradicsomot termelünk, paprikát, uborkát, salátauborkát, savanyítani való uborkát.”

A mindennapi piacozás igényeli a sokszínűséget, de a minőséget is. Fontos a tápanyag-utánpótlás, a növényvédelem, a korszerű termesztéstechnológia. Igazi jövedelmet viszont a nagybani piacra való termeléssel lehet elérni, mondja Kadvány Lóránt. „Ha komolyabb termelőkké válnánk, akkor a nagybani eladás is könnyebben menne, akkor több árut tudnánk biztosítani a vevőknek. 1800 négyzetméterünk van fólia alatt, de egy hold földterülettel is rendelkezünk, ami a sajátunk, ezt szeretném bevonni, négyezer négyzetméter körül lenne.”

Az eredményes termelés érdekében nélkülözhetetlen a fejlesztés, a beruházás. Ha az önerő nem elég, már léteznek különböző, kedvező feltételű hitelek is, amelyek a gazdák rendelkezésére állnak. Van távlata az ágazatnak, de a jövedelemszerzés szempontjából nagy mennyiségű árut kell előállítani. Ehhez viszont nagyobb gazdaság, vagy szövetkezés szükséges.

Short URL: http://pannonrtv.com/web/?p=102803

Szóljon hozzá


3 + 3 =Legutóbbi bejegyzések