|

Szamárverseny és határátkelő-nyitás Királyhalmon

Ideiglenes határmegnyitóval kezdődött a 30. Szamárverszeny Királyhalmon. A magyarországi Ásotthalom és a szerbiai Kiráyhalom között hamarosan megépül a határátkelő. A testvértelepülések közös ünnepén mintegy 4 ezer látogató vett részt.

 

Igaz a hiedelem, illetve a közmondás, miszerint makacs, mint a szamár. A királyhalmi rendezvényen a négylábúak irányitották a versenyt. Sokan leestek az állatokról és szaladhattak utánuk, a szamarak öntudatra ébredtek. A közönség jót szórakozott, mókás volt a szamarak idomítása.

Nagy hagyománya van a szamártartásnak Királyhalmon, régebben fogadásokat rendeztek, amely mostanra ekkora eseménnyé nötte ki magát – mesélte Pék János, Királyhalom helyi közösségének elnöke.

A szamárverseny alkalmából egy napra megnyílt a Királyhalom-Ásotthalom határátkelő. A településeket összekötő út hatalmas jelentőségű, a környező határátkelők tehermenesítése mellett régi rokosságokat, barátságokat köt össze. „Karácsonyra vagy jövő év elejére készül el az átkelő épülete. A tervek szerint közös épületben helyezkedne el a magyar és a szerb határrendészet” – emelte ki a rendezvényen Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.

„Létezik a két állam közötti megállapodás. Ennek a jóváhagyása kell, hogy megtörténjen a szerb parlament részéről, reményeim szerint szeptember folyamán. Azt követően pedig az átkelő épületének a fegépítésére fog sor kerülni. Erre is meg van a pénz, a magyar kormány fogja finanszírozni” – mondta Pásztor István.

A mai ideiglenes határnyitás során a szerbiai oldalon több órát kellett várakozni, mire az utasok átjuttottak Magyarországra. A nehézkes ügyintézésre panaszkodtak az utazók.

A kánikula ellenére is sokan ellátogattak a királyhalmi rendezvényre. A testvértelepülések közös ünnepe mulatozással zárul.

 

A szamaraké a főszerep, de lesznek lovak is (2012-08-26 – 10:08)

Ideiglenes határmegnyitóval kezdődik a 30. Szamárverseny Királyhalmon. Az ünnepélyes megnyitó 13 órakor lesz a focipályán.

A jó hangulatot a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület néptáncegyüttesének fellépése biztosítja. Ezt követően kezdődik a szamaragolás és a fogathajtás. Lovasok is bemutatják ügyességüket a program keretében. Az eredményhirdetés után a Csantavéri Ifik szórakoztatják a közönséget.

Short URL: http://pannonrtv.com/web/?p=16871

Szóljon hozzá


3 + 5 =