|

Az intenzív konyhakertészet intenzív embert igényel

Az intenzív konyhakertészet egész éven át igénybe veszi a gazda munkáját, idény-jellegű termelésről már nem is eshet szó. Aki profitot akar teremteni, szüntelenül követnie kell a piaci igényeket.

Az elmúlt években Vajdaság-szerte gombamódra szaporodtak a fóliasátrak és a zárt termesztőberendezések, a gazdasági válság és a munkanélküliség rákényszerítette az embereket, hogy a munkaigényes zöldségtermesztésből teremtsék elő a mindennapi betevő falatot. Az ágazat fejlődik. A primőrárú és a minőségi termék előállításához nélkülözhetetlen az új technológiák alkalmazása.

A profi kertészek mellett eltörpülnek a hobbi–termelők, de nem veszítik el a reményt – mondja Kósa Zoltán bácskossuthfalvi gazda. „Mi itt kistermelők megpróbáljuk háztól vagy esetleg boltoknak eladni, ami nem túl szabályos, de még egyelőre úgy ahogy megy. Ha egyszer nem lesz munkahelyem, persze rá leszek kényszerülve, hogy nagyobb területen többet termeljek, profibb szinten. Van munkahelyem, ami biztos jövedelem, ez most egy hobbi, egy kiegészítő pénz.”

Van távlata az ágazatnak, bár jobb és nagyobb szervezést igényel, hogy a termékek külföldön is megállják a helyünket. Az ágazat fellendítése érdekében a tartományi szaktárca is támogatja a kisgazdákat, vissza nem térítendő összegeket oszt ki fóliasátrak és öntözőrendszerek vásárlására. Jövőre beruházásokra 2 milliárd 200 millió dinár áll a termelők rendelkezésére, amire a már megszokott módon lehet pályázni.

Short URL: http://pannonrtv.com/web/?p=98707

Szóljon hozzá


4 + 9 =Legutóbbi bejegyzések