Az MNT-nek több mint 24 millió dinár jut a tartományi költségvetésből (videó)

Az MNT-nek több mint 24 millió dinár jut a tartományi költségvetésből (videó)

Összesen 60 millió 100 ezer dinárt biztosítanak a tartományi költségvetésből a tartomány területén működő nemzeti tanácsoknak 2017-ben. Az erre vonatkozó szerződéseket ma írták alá Újvidéken. Tovább »

Megnyílt az Y-elágazás első szakasza (videó)

Megnyílt az Y-elágazás első szakasza (videó)

Megnyitották a forgalom előtt az Y elágazás első szakaszát, így most már az északi és a keleti mellett déli lejárata is van az autópályának Szabadkánál. Egyelőre egy kilométernyi rész készült el, de Tovább »

Folytatják a Tanyaszínház kavillói központjának felújítását (videó)

Folytatják a Tanyaszínház kavillói központjának felújítását (videó)

Folytatódnak a 2012-ben félbe hagyott munkálatok a Tanyaszínház kavillói központjában. Az építkezést, illetve a felújítást a magyar államtól kapott 65 millió forintos támogatásból valósítják meg.       Tovább »

A londoni terrortámadás másnapján (videó)

A londoni terrortámadás másnapján (videó)

A szerda délutáni londoni támadás eddigi mérlege: az ámokfutóval együtt öt halálos áldozat, nyolc személyt pedig őrizetbe vettek – jelentette be a brit rendőrség. Egy személygépjármű először a londoni Westminster hídon tartózkodók Tovább »

VMSZ: Vučić megbecsüli a magyar közösséget, tiszteletben tartja a megállapodásokat (videó)

VMSZ: Vučić megbecsüli a magyar közösséget, tiszteletben tartja a megállapodásokat (videó)

A nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházban tartotta tegnap központi bánáti kampányrendezvényét a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt magas rangú tisztségviselői mellett jelen voltak a környező magyarlakta települések képviselői is. Tovább »

A kemény fagy nem okozott kárt a szőlőtőkékben

A kemény fagy nem okozott kárt a szőlőtőkékben

Örülhetnek a szőlősgazdák, mert az elmúlt téli időszak, a kemény fagyok nem okoztak károkat a tőkékben. Nagyobb aggodalomra adhat okot a különféle betegségek által nyomot hagyott károsodások. Azok azonban, Tovább »

Magyarkanizsára került az egyik nyereményautó (videó)

Magyarkanizsára került az egyik nyereményautó (videó)

Gojkov Judit tegnap vette át a tűzpiros színű Fiat 500 L típusú személygépkocsit Kragujevacon. A szerb kormány által indított Vedd el a számlát és nyerj! elnevezésű nyereményjáték második fordulójában Tovább »

Meglőtték Predrag Ranković Peconit (videó)

Meglőtték Predrag Ranković Peconit (videó)

Hat golyót kapott a lábába szerdán kora este Predrag Ranković Peconi kétes hírű üzletember egy belgrádi szállodában. A szerb fővárosi Sűrgősségi Központban közölték: állapota stabil, nincs életveszélyben. Támadója elmenekült, a rendőrség továbbra Tovább »

Sokat várnak a cukorrépától a gazdák

Sokat várnak a cukorrépától a gazdák

Vajdaságban mintegy 60 ezer hektáron vetnek az idén cukorrépát. A tavalyi kiváló hozam és megfelelő ár buzdította a gazdákat a haszonnövény termesztésére. Az idén is 35 eurócentet ígérnek a répa kilójáért, de Tovább »

Londoni terrortámadás: Ötre emelkedett a halálos áldozatok száma

Londoni terrortámadás: Ötre emelkedett a halálos áldozatok száma

A támadóval együtt ötre emelkedett a szerda délutáni londoni merénylet halálos áldozatainak száma – jelentette be a brit rendőrség szerda este. A támadón és a halálra szúrt rendőrön kívül három civil halt Tovább »

 

Orbán Viktor: meg kell erősíteni az európai védelmi rendszert

Orban -NATO

A NATO és az Európai Unió nyugat-balkáni bővítését sürgette Orbán Viktor miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott csütörtöki budapesti megbeszélésén, az Országházban – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

Otvoren silaz sa autoputa “Subotica jug”

Y elagazas

Deonica Y kraka danas je puštena u saobraćaj, tako da se od sada u Suboticu može ući sa severa, istoka i juga. Sa južne strane je za sada pušten u saobraćaj jedan kilometar puta, a radovi se nastavljaju i na narednoj deonici od 5 kilometara. Radovi na Y kraku započeli su pre 27 godina, ali je do sada nijedan metar nije predat na korišćenje.

Kiállítás a NATO-bombázások évfordulója alkalmából

Rakétákat és azok indítóállomásait állította ki a Hadtörténeti Múzeum a Kalemegdanon az 1999-es NATO-bombázások évfordulója alkalmából. A SAM-3-as rendszer az, amely annak idején lelőtte az amerikai F-117-es lopakodó repülőgépet. A kiállítás megnyitóján részt vett Nenad Nerić, a Védelmi Minisztérium államtitkára is.

Az Iszlám Állam katonája gyilkolt Londonban

FILE- In this March 22, 2017 file photo, the attacker Khalid Masood is treated by emergency services outside the Houses of Parliament London. British Police named on Thursday March 23, 2017,  Khalid Masood as The Houses of Parliament attacker. (Stefan Rousseau/PA via AP, File).

Az Iszlám Állam csütörtök délután magára vállalta a terrortámadást – tudósított az AFP hírügynökség az Amaq jelentéseire hivatkozva. A brit hatóságok már az Iszlám Állam bejelentése előtt feltételezték, hogy a merényletnek valamilyen formában köze volt az iszlamista terrorizmushoz, és ebből kiindulva kezdték meg a nyomozást.

Fejezetek a Délvidék múltjából – konferencia Szegeden (videó)

vlcsnap-2017-03-23-19h29m40s39

A legújabb kutatások tükrében Szabadka és Magyarkanizsa történelme is fókuszba került ma Szegeden. Az egyetemi városban tartottak konferenciát Fejezetek a Délvidék múltjából címmel. A tanulmányok a Szegedi Tudományegyetem diákjai, a Délvidék Kutató Központ, Magyarkanizsa Önkormányzata, a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság és a Délvidéki Szemle folyóirat segítségével jöttek létre. A szerzők munkáit egy kötetben foglalják majd össze.

Predstave u Narodnom pozorištu za 4 godine?

nepszinhaz

Ministar kulture Vladan Vukosavljević je tokom današnjeg boravka u Subotici izjavio kako očekuje da se u roku od četiri godine počnu prikazivati prve predstave u obnovljenom Narodnom pozorištu. On je lično posetio radove na rekonstrukciji ovog objekta naglasivši kako je ovo jedan od najvećih razvojnih kulturnih projekata u državi. On je dodao da se nada da će kroz saradnju lokalne samouprave i pokrajine sa republičkim organima rokovi biti održani.

Művelődési miniszter: Négy éven belül elkészül a Szabadkai Népszínház épülete (videó)

nepszinhaz

Négy éven belül színházi előadást láthatunk a Szabadkai Népszínházban – véli Vladan Vukosavljević. A művelődési és tájékoztatási miniszter ma személyesen is megtekintette az épület rekonstrukciós munkálatait. Vukosavljević hangsúlyozta, a Népszínház felújítása az elmúlt időszak egyik legnagyobb kulturális fejlesztése az országban.      

Állj le, mielőtt elkezdenéd! (videó)

drogprevencio-S

Drogprevenciós előadást tartottak a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola felsős diákjai számára. Egy norvég alapítású szervezet, a Marita nyugat-balkáni részlegének újvidéki koordinátorai olyan fiatalok, akik már átélték a kábítószer-élvezés rabságát, de megmenekültek. Tapasztalataikat adták át a gyerekeknek, nehogy eszükbe jusson droghoz nyúlni.

Kerékpárút köti majd össze Felsőhegyet Zentával (videó)

kerekparut

Felsőhegyig vezethet az a kerékpárút, amit Zentán építenek tartományi pályázaton nyert pénzből. Az utcabeliek örülnek az új útnak, mert így nagyobb biztonságban lehetnek a kerékpárosok.

Járókelők közé hajtott egy autós Antwerpenben

belgium

Járókelők közé hajtott egy autós az észak-belgiumi Antwerpen egyik belvárosi sétálóutcájában, de sikeresen megállították, így senki sem sérült meg. A rendőrség tájékoztatása szerint a flamand város sétálóutcájában minden járókelő el tudott menekülni a francia rendszámú autó elől, amelyet rövid üldözés után megállítottak. Az autóban fegyvereket is találtak, a sofőrt előállították – számolt be az MTI.

Az MNT-nek több mint 24 millió dinár jut a tartományi költségvetésből (videó)

NT

Összesen 60 millió 100 ezer dinárt biztosítanak a tartományi költségvetésből a tartomány területén működő nemzeti tanácsoknak 2017-ben. Az erre vonatkozó szerződéseket ma írták alá Újvidéken.

Megnyílt az Y-elágazás első szakasza (videó)

Y elagazas

Megnyitották a forgalom előtt az Y elágazás első szakaszát, így most már az északi és a keleti mellett déli lejárata is van az autópályának Szabadkánál. Egyelőre egy kilométernyi rész készült el, de nem állnak le a munkálatokkal. A tervek szerint további mintegy 5 kilométeres szakasz készül majd el.  

Folytatják a Tanyaszínház kavillói központjának felújítását (videó)

tanyaszinhaz epitkezes-S

Folytatódnak a 2012-ben félbe hagyott munkálatok a Tanyaszínház kavillói központjában. Az építkezést, illetve a felújítást a magyar államtól kapott 65 millió forintos támogatásból valósítják meg.      

Vasárnap kell átállítani az órákat

vasarnaptol-nyari-idoszamitas

Vasárnap, március 26-án kezdődik a nyári időszámítás. Az órákat hajnali kettőkor háromra kell állítani, ezt azt jelenti, hogy egy órával kevesebbet alhatunk. Ez akár hetekre megzavarhatja a bioritmusunkat. Az óraátállítást

Szakmai tanácskozás földrajztanároknak Szabadkán (videó)

szabadka foldrajztanar tanacskozas 1

Szakmai tanácskozást szervezett a földrajzot oktató tanárok számára a Magyar Nemzeti Tanács a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban. Az MNT egyebek mellett bemutatta a 2014 és 2016-os év közötti érettségi

Március utolsó napján sztrájkolnak a pedagógusok

ures-iskolapad-d0001AEA3524ae1c79135

Március 31-re újabb sztrájkot jelentett be a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója. A tanárok azokban az intézményekben tartanak munkaszüneti napot, amely intézmények tagjai a szervezetnek. A tanügyi dolgozók azért elégedetlenek,

A londoni terrortámadás másnapján (videó)

Mesto: London
Datum: 23.03.2017
Dogadjaj: DRUŠTVO/HRONIKA - policija na mestu napada u Londonu. U teroristièkom napadu u britanskoj prestonici 22. marta ubijeno je pet osoba, ukljuèujuæi napadaèa 
Licnosti:

A szerda délutáni londoni támadás eddigi mérlege: az ámokfutóval együtt öt halálos áldozat, nyolc személyt pedig őrizetbe vettek – jelentette be a brit rendőrség. Egy személygépjármű először a londoni Westminster hídon tartózkodók közé hajtott, majd

VMSZ: Vučić megbecsüli a magyar közösséget, tiszteletben tartja a megállapodásokat (videó)

nagybecskerek kampany vmsz politikusok

A nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházban tartotta tegnap központi bánáti kampányrendezvényét a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt magas rangú tisztségviselői mellett jelen voltak a környező magyarlakta települések képviselői is.

Ludason tartottak lakossági fórumot a gazdáknak (videó)

ludas lakossagi mezogazdasagi forum 1

Továbbra sem csökken a ludasi és a környékbeli gazdák érdeklődése a mezőgazdasági pályázatok iránt. A szerda esti lakossági fórumon a Prosperitati Alapítvány és a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság legújabb

A kemény fagy nem okozott kárt a szőlőtőkékben

szolotoke marcius vegen 1

Örülhetnek a szőlősgazdák, mert az elmúlt téli időszak, a kemény fagyok nem okoztak károkat a tőkékben. Nagyobb aggodalomra adhat okot a különféle betegségek által nyomot hagyott károsodások. Azok azonban,