Category Archives: Kultúra

Vendégelőadás Magyarkaizsán – Kötelező olvasmányok a színpadon

A Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében tartományunkban először Magyarkanizsán mutatták be a pécsi Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet ÖköR című előadását. A darab a középiskolásoknak szól, a cím az Összes Kötelező Röviden montázsszava, amelyben sajátos stílusban prózai, zenei és táncszínházi elemekkel átszőtten foglalkoznak a fiatal színészek a középiskolás diákokat alaposan leterhelő kötelező olvasmányokkal.

Az idei Oscar a Kaliforniai álomról és a Holdfényről szólt

Mahershala Ali, winner of the award for best actor in a supporting role for "Moonlight", from left, Emma Stone, winner of the award for best actress in a leading role for "La La Land", Viola Davis, winner of the award for best actress in a supporting role for "Fences", and Casey Affleck, winner of the award for best actor in a leading role for "Manchester by the Sea", pose in the press room at the Oscars on Sunday, Feb. 26, 2017, at the Dolby Theatre in Los Angeles. (Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

24 kategóriában osztott ki elismeréseket az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Az idei Los Angeles-i gálán a legtöbb díjat a Kaliforniai álom kapta.

Elhunyt Berek Katalin érdemes és kiváló művész

berek-katalin

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Berek Katalin érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze. A művészt vasárnap érte a halál, temetéséről később intézkednek.

Oscar-díjat nyert Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje

Oscar

Ismét Oscar-díjat nyert egy magyar film. Deák Kristóf Mindenki című kisjátékfilmje nyerte meg a kategória Oscar-díját magyar idő szerint hétfőn hajnalban a Los Angeles-i díjátadó gálán.

Előadás és játék a legfiatalabbaknak a Szabadkai Gyermekszínházban (videó)

gyerekszinhaz

A Szabadkai Gyermekszínház idei első premierje szombaton egy csecsemőszínházi produkció volt, Branislav Trifković rendezésében. A Pancsoló-Maszatoló című kétnyelvű pelenkás színházi előadás a 1-4 éves korosztálynak készült.

Hétfőn hajnalban kiderül, hogy lesz-e újabb magyar Oscar-díjas

oscars-759-759x415

Hétfő hajnalban 89. alkalommal adja át az Oscar-díjakat az Amerikai Filmakadémia. A szobrot egy több mint 7000 fős bizottság ítéli oda. Díjazzák a többi között a legjobb filmet, rendezőt, női, férfi fő-, és mellékszereplőket. A legrangosabb filmművészeti díjnak magyar esélyese is van, Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje.

Olt Tamás előadása zárta a Winteretnot (videó)

winteretno zaronap2

Olt Tamás, a budapesti Nemzeti Színház művészének szombat esti előadásával véget ért a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban az idei Winteretno. A Szájon lőtt tigris című darab érdekessége, hogy mind a tizenkét szereplőt egy személyben, Olt Tamás testesítette meg.

Pancsoló-Maszatoló – a legkisebbeknek

gyermekszinhaz babaeloadas 1

A Szabadkai Gyermekszínház legújabb előadásának célcsoportja a 1 és 4 év közötti korosztály. A Pancsoló-Maszatoló című kétnyelvű pelenkás színházi előadást szombaton mutatták be Szabadkán. Branislav Trifković rendező a kisgyermekek mindennapi

Szegedi fotóművészek képeit állították ki Szabadkán (videó)

fotokiallitas 1

Szombat délután megnyílt a szabadkai Pannónia Fotóklub és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága fotóművészeinek közös kiállítása a szabadkai Magyar Ház földszinti tanácstermében. A palicsi Szederinda Népdalkör fellépését

A Hamu és gyémánt előadást láthatta pénteken a Winteretno közönsége (videó)

winteretno Thuray Ida szinhaz

Az idei Winteretnon a szabadkai Népkörben vendégszerepelt pénteken a budapesti Thuray Ida színház. A Hamu és gyémánt című előadásuk Cserháti Zsuzsa dalokat elevenített fel.

Télűző mulatság Palicson (videó)

palics farsang

A színes jelmezekbe öltözött gyerekek már Palicson is elbúcsúztatták a telet. A palicsi és környékbeli óvodások a farsangi bulin bemutathatták jelmezeiket, táncolhattak és persze megkóstolhatták az elmaradhatatlan farsangi fánkot. A legötletesebb

Veszprémi vendégjáték a Winteretnón (videó)

winteretno keri kitty

A Veszprémi Petőfi Színház előadásával folytatódott a Winteretno csütörtökön a szabadkai Népkörben. A Szerelmes levelek című kétszemélyes romantikus darabot Kéri Kitty és Oberfrank Pál játssza.

Ma kezdődik a 45. FEST Belgrádban

45 FEST

Monica Bellucci színésznő nyitja meg ma este Belgrádban, a Száva Központban a 45. FEST belgrádi nemzetközi filmfesztivált. A nyitófilm Emir Kusturica legújabb alkotása, A tejúton című mű lesz. A március 5-ig tartó rendezvényen 95 olyan alkotást mutatnak be, amelyeket korábban

Magyarkanizsán is bemutatták az Aracs 1956-tal foglalkozó számát (videó)

aracs

Szabadka és Szeged után Magyarkanizsán is bemutatták az Aracs folyóirat október 23-ai számát, amelyben egy külön tematikus blokk foglalkozik az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc történéseivel. Az Art Caféban megtartott esten folytatott

Lúdas Matyi története a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában (videó)

ludas matyi S

Fazekas Mihály eredeti szövege alapján vitte színre Lúdas Matyi történetét a Zentai Magyar Kamaraszínház. A társulat László Sándor rendezésében állította színpadra a közismert történetet. Az előadás a múlt és a jelen találkozását öleli fel.

A Bohócok a Láthatáron budapesti csoport vendégszerepelt a KDSZ-ben (videó)

bohocok a lathataron 1

A Bohócok a Láthatáron budapesti csoport vendégszerepelt szerda este a Kosztolányi Dezső Színházban, Szabadkán. Az Ablak című előadásuk Edward Bond, a kortárs brit drámaíró kimondottan fiatal közönségnek írt drámája.

Újvidéken mutatták be Lovas Ildikó legújabb könyvét (videó)

rozsaketrec S

Nagy érdeklődés övezte Lovas Ildikó legújabb, Rózsaketrec című regényének bemutatóját szerda este Újvidéken. Az elmélkedésre és önelemzésre is sarkalló kötetről az írónő Brenner János szerkesztővel és Blaskó Árpád tervezőgrafikussal közösen folytatott

Szebenyi Erika és Patrik Kovács Amália kiállítása Palicson (videó)

kepkiallitas-S

Megnyílt Szebenyi Erika és Patrik Kovács Amália kiállítása szerda este a palicsi könyvtárban. A tárlat mintegy két hétig látogatható.

Itt a Winteretno fesztivál (videó)

fbbfe9e55e756853fb006509674f4b59_L

A tél sem múlik el fesztivál nélkül Szabadkán. A Winteretno szombatig ingyenes előadásokkal várja a közönséget a Népkörben. Szerdán kezdődött a négynapos rendezvény, amely a Színház van az én utcámban alcímet viseli.

David Bowie nyerte el posztumusz a Brit Awards zenei gála fődíjait

Mesto: London
Datum: 23.02.2017
Dogadjaj: KULTURA/MUZIKA - nastup pevaèice Keti Peri na dodeli Brit nagrada 2017. u Londonu (Brit Awards)
Licnosti: Katy Perry

A tavaly januárban elhunyt David Bowie lett az év legjobb brit férfi előadója és neki ítélték oda a legjobb brit album díját is Blackstar című utolsó lemezéért a szerdán este a londoni O2 arénában megrendezett Brit Awards zenei díjátadón.