Category Archives: Kultúra

Orfeusz és Eurüdiké mítosza a Szabadkai Gyermekszínházban (videó)

gyerekszinhaz

Vasárnap a Szabadkai Gyermekszínház bemutatta Orfeusz és Eurüdiké mítoszát. A szerelmi történetet a bolgár Todor Valov rendezte.

Ők nyertek a 70. cannes-i filmfesztiválon (videó)

cannes

A svéd Ruben Östlund The Square (A négyzet) című alkotása nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 70. cannes-i fesztiválon. A 2014-ben a Lavina című tragikomédiájával az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont)

Palicson lépett fel a szabadkai és a linköpingi Pro Musica (videó)

ket pro musica 1

A szabadkai Pro Musica Kamarakórus és a svédországi Linköping ugyancsak Pro Musica elnevezésű kórusa adott közös koncertet vasárnap délután Palicson. A fellépés egyben a négynapos Orbán-napi rendezvénysorozat záróprogramja volt.

Nyáresti koncert Bécsben

20170527_nyare_konc-2

Rekord látogatottság volt az idén a Schönbrunn-kastély parkjában, a Bécsi Filharmonikusok nyáresti koncertjén. Szerencsére az időjárás is kedvezett az eseménynek. 90 ezren élvezték az eseményt.

Keszég Károlyra emlékeztek Padén (videó)

keszeg karoly

Keszég Károlyra, az egykori Napló című hetilap utolsó főszerkesztőjére emlékeztek szombaton Padén. Az előző évektől eltérően idén nem hirdették meg a Közegellenállás elnevezésű riportpályázatot.

Pécsi Napok Újvidéken – vasárnap (videó)

pecsi napok ujvidek bosko krstic

Boško Krstić szabadkai író, valamint a pécsi Bartók Béla Leánykórus is bemutatkozott ma Újvidéken, a Pécsi Napok rendezvénysorozat részeként. A háromnapos eseményen Pécs városa mutatta be kulturális sokszínűségét

Népzenétől volt hangos Palics a Folk Music Festen (videó)

palics folk music fest 1

Szombat este ismét népzenétől volt hangos a palicsi Vigadó. A Folk Music Fest második napján a Mentés Másként Együttes, Patonai Bátor, a Duhaj Zenekar és a Danubia Tamburazenekar koncertezett.

Délvidéki alkotók kiállítása Magyarkanizsán (videó)

magyarkanizsa_kiallitas2

A magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban megnyílt a Délvidéki alkotók kiállítása. Léphaft Pál, Mezei Erzsébet, Ózsvár Péter, Maurits Ferenc, Miroslav Jovančić és Dodony Anikó munkáit a Magyar Művészeti Akadémia

Népmesemondók versenyeztek Zentán (videó)

vlcsnap-2017-05-27-18h04m13s39

21 település több mint 100 előadója indult az idei Kálmány Lajos népmesemondó versenyen. A döntőben végül öt kategóriában osztottak díjakat.

23-ik alkalommal tartották meg a Kálmány Lajos Népmesemondó versenyt Zentán. A résztvevők zöme visszatérő vendégként vesz

Elhunyt Litauszki János

Életének 64. évében szombaton elhunyt Litauszki János Balázs Béla-díjas rendező, a magyar közmédia munkatársa – közölte a család az MTI-vel. 1980-tól dolgozott a Magyar Televízióban, először jogi végzettséggel rendezőasszisztensként, majd 1982-től

A szervezők szerint mind több a színvonalas produkció a Kőketáncon (videó)

koketanc

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében tegnap kezdődött meg az általános iskolások Kőketánc énekes-, népi, gyermekjáték- és néptáncvetélkedője Óbecsén. A kétnapos szemlén 1500 gyerek lép fel a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben.

Pécsi napok Újvidéken (videó)

Ujvidek3

Újvidéken háromnapos programsorozattal mutatkozik be Pécs, a tartományi székváros testvértelepülése, ugyanis 2010-ben ennek a magyarországi városnak adományozták az Európa Kulturális Fővárosa címet. Újvidék 2021-ben viselheti ezt a rangot, így a tapasztalatcserére, a támogatásokra és a közös programokra nagy szükség van.

Megkezdődött az idei Folk Music Fest (videó)

juhasz fest-S

Népzenei fesztivál teszi gazdagabbá a Palics-napi ünnepségsorozatot. A rendezvény fő célja, hogy lehetőséget nyújtson a vajdasági fiatal népzenészeknek arra, hogy nagyközönség előtt is bemutatkozhassanak, és hogy elvigyék a népzenét egy olyan közegbe, ahol kevésbe megszokottak ezek a dallamok és műfajok.

Vasárnap a Duna World műsorán a Fohász a déli végeken című dokumentumfilm

fohasz

Június 4-én, vasárnap 21:35-kor mutatják be a Fohász a déli végeken című dokumentumfilmet a Duna World csatornán. A filmet a magyarkanizsai Cinema Filmműhely készítette, az alkotás a Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült el.

Az Újvidéki Színház Guppi című tragikomédiája Adán (videó)

guppi ada 1

Adán mutatta be Vaszilij Szigarjev Guppi című tragikomédiáját szerda este az Újvidéki Színház. Az előadást Hernyák György rendezte.

Játékos kvíz az adai Szarvas Gábor Könyvtárban (videó)

ada konyvtar kviz 3

Egy kvíz keretében mérhették össze tudásukat az adai Szarvas Gábor Könyvtár gyermekrészlegének kis olvasói. A szervezők amellett, hogy az olvasásra buzdítják őket, igyekeznek a tudásukat is fejleszteni.

A Kincsem a legjövedelmezőbb magyar film

kincsem_cikk

A Kincsem lett a legjövedelmezőbb magyar film, az alkotás bevétele már meghaladta a félmilliárd forintot – közölte a forgalmazó. Herendi Gábor filmje kedden lépte át az 500 millió forintos bevételt a Forum Hungary tájékoztatása szerint. A bemutató óta eltelt, valamivel több mint két hónapban már több mint 374 500-an látták.

Hangversennyel zárult az idei Pianissimo fesztivál Szabadkán (videó)

piano-2222955_1280

A fiatal zongoristák közkedvelt klasszikus művekkel szórakoztatták a nagyérdeműt vasárnap este.

A Pianissimo Fesztivál győzteseinek zongorajátéka kápráztatta el a közönséget a Szabadkai Városháza dísztermében. A négynapos

Zenés-irodalmi műsort készítettek a Lányi Ernő Egyesület tagjai (videó)

vlcsnap-2017-05-21-19h39m36s106

Tavaszi hangulat címmel, az elnevezéshez hű zenés-irodalmi műsort szervezett a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület Szabadkán vasárnap. A népzenében, szavalatokban, citerazenében gazdag rendezvényen az egyesület szakcsoportjai működtek közre. Ez volt az évadzárójuk előtti utolsó esemény. Legközelebb június 10-én 18 órától egy komolyzenei, fuvoladuó hangversenyt adnak.

A Phobos bizonyult a legjobbnak az idei Ifjúsági Fesztiválon

vlcsnap-2017-05-21-19h15m36s0

A Phobos belgrádi metál zenekar nyerte meg idén a fődíjat az Ifjúsági Fesztiválon, amelyet szombat este szerveztek a Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Központban. A főnyeremény 20 óra hangfelvétel-készítési lehetőség a Studio 11-ben, továbbá két fesztiválon való fellépési lehetőség. Az idei Ifjúsági Fesztiválon egyébként közel ötszázan vettek részt. A repertoáron nyolc együttes szerepelt, közülük választották ki a nyertest.