Category Archives: Kultúra

A tévéseket díjazták Magyarországon

maradj talpon logo

Átadták a Televíziós Újságírók Díját Magyarországon, a vetélkedő kategóriában az MTVA Maradj talpon! című produkcióját ítélte a legjobbnak a zsűri – közölték az MTI-vel a szervezők a szerda esti gála után. Tizenkét kategóriában hirdettek győztest a gálán; a legjobb női műsorvezető –

Pénteken és szombaton Zentán tartják a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjét

kszfv

Idén kétnapos lesz a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője. Pénteken és szombaton Zentán, a Művelődési Házban rendezik a megmérettetést. Fellép Szabadkáról a Középiskolások Diákotthona, a

Kosztolányira emlékeznek ma Szabadkán (videó)

kosztolanyi s

Kosztolányi Dezső Irodalmi Napot tart ma a Szabadkai Városi Könyvtár. Az író 132 éve ezen a napon született. 2005-ben a Magyar Nemzeti Tanács döntése alapján, a vajdasági magyar könyv és olvasás napjává hirdették.  

Tanár úr, de miért? (videó)

tanar ur eloadas-S

Tanár úr, de miért? címmel mutatták be legújabb előadásukat kedden este a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszói, akik Cziczó Attila műve nyomán és Nešić Máté rendezésében állították színpadra produkciójukat.

Kezdődik a Friss Hús

friss_hus_2017_2-990x556

Ma kezdődik az 5. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál a Toldi moziban, ahol vasárnapig pitchfórum és egyéb szakmai programok is várják a közönséget. Harminchat film szerepel az idén a magyar versenyprogramban. A szervezők idén először külön blokkot szenteltek a magyar rendezők külföldön forgatott filmjeinek.

Csoportkép – az újvidéki diákszínpadosok új előadása (videó)

csoportkep ujvidek diakszinpad 4

Harmadik évtizedébe lépett az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad. A munkával nem kizárólag a színinövendékek nevelése a fő cél, hanem a kreativitás fejlesztése, az önbizalom erősítése, a színházlátogatás

Radomir Konstantinovićra emlékeztek

radomir konstantinovic

Radomir Konstantinović íróra és filozófusra emlékeztek Szabadkán. Hétfőn délben nyílt meg a Szabadkai Városi Könyvtár és a Radomir Konstantinović szellemiségét ápoló tanács közös kiállítása a Városi

A színházat ünnepeljük

szinhaz

Ma van a színházi világnap, ebből az alkalomból a színházakban az előadások előtt felolvassák azt a nemzetközi üzenetet, amelyet az idén Isabelle Huppert neves francia színművész fogalmazott meg. A színházi világnapot a Nemzetközi

Csomós Mari a nemzet színésze

DMOHA20161112007

Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes művészt választották a nemzet színészének hétfőn Budapesten. A nemzet színésze címet viselő tizenegy művész döntött arról, hogy a február 26-án elhunyt Berek Kati helyére Csomós Mari kerül a testületbe.

A címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják

A Golden-trió koncertezett Magyarkanizsán (videó)

golden-trio 1

Magyarkanizsán mutatkozott be tegnap este a szabadkai Golden-trió. A fiatal zenészek koncertjére teljesen megtelt a Dobó Tihamér Képtár alsó kiállítóterme.

És az ünnep mindig elmarad? – Kónya Imre könyvbemutatója Szabadkán (videó)

konya imr

És az ünnep mindig elmarad? címmel mutatták be Kónya Imre könyvét csütörtökön Szabadkán a Városi Könyvtárban. A szerző Magyarország több mint húsz év politikai történéseinek színfala mögé enged bepillantani.

Luther Márton munkásságáról tartottak eladást Magyarkanizsán (videó)

Luther

Luther Márton élete és munkássága volt Reisinger János magyarországi irodalomtörténész tegnapi filmbemutatóval egybekötött magyarkanizsai előadásának témája. A József Attila Könyvtár Koncz István termében a protestáns reformáció szellemi atyjáról Reisinger János elmondta, elsőként adta az emberek kezébe a Bibliát. Három hónap alatt lefordította az Újszövetséget, majd tíz év alatt az Ószövetséget is, tápot adott az európai bibliafordításoknak, megreformálta az egyházi zenét, az egyházi és az otthoni nevelést, nyitottá tette a vallást, teret adott a különböző vélemények megnyilvánulásának és ütközésének.

Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója Bácsfeketehegyen (videó)

amatorszinjatszok2017

Elkezdődött a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozója csütörtök este a bácsfeketehegyi színházteremben. Az elkövetkező napokban Vajdaság 12 településéről 330 fellépő 17 darabot mutat be a közönségnek és a szakmai zsűrinek.   

Művelődési miniszter: Négy éven belül elkészül a Szabadkai Népszínház épülete (videó)

nepszinhaz

Négy éven belül színházi előadást láthatunk a Szabadkai Népszínházban – véli Vladan Vukosavljević. A művelődési és tájékoztatási miniszter ma személyesen is megtekintette az épület rekonstrukciós munkálatait. Vukosavljević hangsúlyozta, a Népszínház felújítása az elmúlt időszak egyik legnagyobb kulturális fejlesztése az országban.      

Folytatják a Tanyaszínház kavillói központjának felújítását (videó)

tanyaszinhaz epitkezes-S

Folytatódnak a 2012-ben félbe hagyott munkálatok a Tanyaszínház kavillói központjában. Az építkezést, illetve a felújítást a magyar államtól kapott 65 millió forintos támogatásból valósítják meg.      

Szabó Zoltán tárlata a szabadkai Zorka Helyi Közösségben (videó)

Szabo Zoltan kiallitas Zorka HK 1

Balerinák kalandos élete Taylor Zoltánnal címmel nyílt képkiállítás szerda este Szabadkán, a Zorka Helyi Közösség nagytermében. Az önálló tárlaton bemutatott műveket Szabó Zoltán, azaz Joe Taylor szabadkai alkotó készítette.

Ők az Aranytollas diákok (videó)

aranytollas diakok 1

Magyarkanizsán tegnap kiosztották az Aranytollas diák elnevezésű fogalmazásverseny legjobbjainak járó elismeréseket. Az Újságírók Magyarkanizsai Egyesületének megmérettetését az idei évben a magyar forradalom és szabadságharc jegyében

Csak egy szóval mondd – erre készül a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata

szabadkai nepszinhaz magyar tarsulat logo

Elkezdődtek a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata következő előadásának próbái. A Csak egy szóval mondd című darabot Edvin Liverić rendezi. Elvira Lindo művének színpadi adaptációjában G. Erdélyi Hermina, Körmöci Petronella, valamint Ralbovszki Csaba szerepel. A bemutató a tervek szerint április 26-án lesz.

Újabb értékekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár

egri bikaver

A Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, valamint a tiszai halászlét; a Magyar Értéktár újabb kilenc értékkel bővült – a döntést Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentette be kedden Egerben a bizottság ülése után.

Fiatal színészek szavaltak a szabadkai Népszínház előtt (videó)

szinhaz

A Danilo Kiš Ifjúsági és Kulturális Alapítvány fiatal színészeket kért fel, hogy verseket szavaljanak a szabadkai Népszínház előtt. Az akció célja az irodalom és költészetet népszerűsítése volt, azonban a