Category Archives: Világ

Járókelők közé hajtott egy férfi Németországban

Mesto: Heidelberg
Datum: 25.02.2017
Dogadjaj: nemaèka policija je ubila jednog muškarca koji je povredio tri osobe kada je uleteo kolima u pešaèku zonu u centru Hajdelberga a zatim pokušao da pobegne
Licnosti:

Hárman megsérültek, amikor egy férfi az autójával a járókelők közé hajtott a németországi Heidelbergben – írja a BBC. A sofőrnél állítólag kés is volt, de amikor megpróbált elmenekülni a helyszínről, a rendőrség meglőtte és megsebesítette, ezt követően kórházba

Georg Spöttle: Nincs perspektívája a bevándorlóknak

bevandorlok_nemetorszag

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint a Németországban élő bevándorlóknak hosszútávon nincs perspektívája, ha nem kapnak munkát, nem tudnak felzárkózni, akkor könnyen radikalizálódhatnak.

Kitiltották a Trumpot kritizáló újságírókat a Fehér Házból

feherhaz

Kitiltották az újságírók egy részét a Fehér Ház szóvivőjének háttérbeszélgetéséről. Sean Spicer szóvivő pénteken hagyományos sajtótájékoztató helyett olyan háttértájékoztatót tartott, ahová nem engedtek be kamerákat.

Donald Trump elnöki rendeletet írt alá a bürokrácia leépítéséről

President Donald Trump speaks during his meeting with Peruvian President Pedro Pablo Kuczynski in the Oval Office of the White House in Washington, Friday, Feb. 24, 2017. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

A bürokrácia leépítését célzó elnöki rendeletet írt alá pénteken Donald Trump amerikai elnök. A rendelet lényegében a szövetségi szabályozók számának csökkentését és ezen keresztül a fölösleges bürokrácia leépítését célozza.

Donald Trump levelet írt Orbán Viktornak

President Donald Trump arrives to speak at the Conservative Political Action Conference (CPAC), Friday, Feb. 24, 2017, in Oxon Hill, Md. (AP Photo/Evan Vucci)

Levélben köszönte meg Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke Orbán Viktor üzenetét, melyet januári elnöki eskütétele alkalmából írt – közölte Havasi Bertalan, a magyar miniszterelnök sajtófőnöke pénteken az MTI-vel. Donald Trump úgy fogalmazott: nagyra értékeli a magyar kormányfő támogatását és bátorítását. Kihívások előtt állunk, melyeket – hitem szerint – közös alapokon, partnerséggel le tudunk küzdeni.

Radioaktivitást észleltek több európai országban

radioaktiv

Néhány hete ismeretlen eredetű radioaktív felhő lebeg Észak-Európa országai felett. Eddig egyik állam sem vállalta magára a rákkeltő szennyeződés kibocsátását. Egyesek eltitkolt orosz nukleárisfegyver-kísérletre gyanakodnak. Január második hetében a radioaktív jód-131 izotóp a normális értékhez képest kiugróan magas szintjét mérte egy norvégiai

Földrengés Zambiában

map-zambia

A Richter-skála szerinti 5,7-es erősségű földrengés rázta meg a Zambiai Köztársaság fővárosát, Lusakát. A rengést a közép-afrikai Tanganyika-tó környékén észlelték a péntek reggeli órákban. A földmozgás epicentruma mintegy 10 kilométer mélységben volt.

Romákat zártak ketrecbe egy olasz szupermarket dolgozói

Két embert zártak ketrecbe egy olasz szupermarket dolgozói. A toszkániai Follonicában két roma nő egy szupermarketnél, az utcai szemeteskannákat körbevevő ketrecben kutatott a hulladék között. A szupermarketben dolgozó három férfi néhány percre a nőkre zárta a ketrecet, videót készített a kiabáló nőkről, majd elengedte őket.

Több mint ezer embert mentettek meg egy nap alatt a Földközi-tengeren

Illusztráció

Ezeregyszáz embert mentettek meg a tengeren kilenc különböző mentési akcióban a Földközi-tenger medencéjének középső térségében – közölte az olasz parti őrség parancsnoksága csütörtökön.

Svájc így próbálja önkéntes távozásra bírni az elutasított menedékkérőket

Svájc bunkerba zárja a nem kívánt migránsokat. Nincs napfény, sem térerő a szálláson, így próbálják önkéntes távozásra bírni azokat, akiknek elutasították menedékkérelmét – írja a hirado.hu a Tages Anzeiger zürichi napilapra hivatkozva.

A bunkerek éppen csak annyit nyújtanak, ami Svájcban az

Rekordnagyságú heroinfogás Hollandiában, többeket őrizetbe vettek

Több mint 1100 kilogramm heroint foglalt le a rendőrség Hollandiában, hat embert őrizetbe vettek – tájékoztattak a hatóságok szerdán.

A kábítószert már hétfőn megtalálták egy teherhajón a belgiumi Antwerpen kikötőjében, a helyi hatóságok látszólag átengedték a

Menekültügyi szigorításokat terjesztett a törvényhozás elé a német kormány

reichstag-1358982_1280

A német kormány szerdán újabb menekültügyi szigorításokról szóló javaslatokat fogadott el és terjesztett a törvényhozás elé. Ezek azt szolgálják, hogy a hatóságok könnyebben ellenőrizhessék és hazatelepíthessék a veszélyesként számon tartott elutasított menedékkérőket, és könnyebben megállapíthassák az újonnan érkező menedékkérők személyazonosságát.

Ferenc pápa: biztosítani kell a kivándorlás jogát is

ferenc papa

A kivándorlás, de a hazában maradás jogának biztosítását is szorgalmazta Ferenc pápa a migrációról kedden tartott beszédében. Ferenc pápa a háborúk és üldözés elől menekülők számára nyitott és biztonságos humanitárius folyosókat szorgalmazott a Migrációk és a béke című vatikáni találkozón.

EBESZ-főtitkár: nem fest túl jól a kelet-ukrajnai tűzszünet

EBESZ

A kelet-ukrajnai tűzszünet “nem fest túl jól”, és az EBESZ szerdáig biztosan nem képes meggyőződni arról, hogy a harcoló felek a megállapodásnak megfelelően kivonták-e nehézfegyvereiket a konfliktusövezetből – mondta el helyi idő szerint kedden a Reuters brit hírügynökségnek Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára, miután felszólalt az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

1200 jazidi menekültet fogad be idén Kanada

kanada

1200 jazidi menekültet fogad be idén Kanada, közülük 400-an már ott vannak – jelentette be a kanadai bevándorlási miniszter. Olyan személyeket fogadnak be, akiknek az Iszlám Állam terrorszervezet miatt kellett elhagyniuk otthonaikat. A miniszter hangsúlyozta, a jazidiket átvilágítják, biometrikus és orvosi ellenőrzésnek vetik alá. Befogadásuk egyébként összesen 28 millió kanadai dollárba kerül. Kanada 2015 novembere óta 40 ezer menekültet fogadott be Szíriából.

Bild: német becslés szerint csaknem 6 millió menekült akar bejutni Európába

menekultek

A német biztonsági szervek szerint csaknem hatmillió menekült áll készenlétben arra, hogy a Földközi-tengeren keresztül bejusson az Európai Unióba – írta kedden a Bild című német lap. Egyedül Törökországban 2,95 millió ember él menekültszállásokon, Líbiában pedig 1,2 millióan várnak arra, hogy átkelhessenek Európába – írta a Bild egy bizalmas jelentésére hivatkozva.

Afrikai gyerekek százezreit fenyegeti az éhhalál

ehezok

Jemenben a háború miatt 462 ezer gyerek szenved alultápláltságtól, Nigéria északi részén pedig az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szövetséges Boko Haram miatt fenyeget éhhalál 450 ezer gyermeket. Borno állam egyes részein már tavaly év vége óta éhínség van, és az UNICEF szerint a helyzet romlani fog.

Az amerikai belbiztonsági miniszter nyilvánosságra hozta az illegális bevándorlást szigorító új irányelveket

Az amerikai belbiztonsági miniszter nyilvánosságra hozta az illegális bevándorlást szigorító új irányelveket, amelyek felgyorsítják az illegálisan az országban tartózkodók kitoloncolását.

London: „Tiltott szervezethez” akartak csatlakozni – őrizetbe vették őket

london-map

Öt fiatalt vett őrizetbe a rendőrség hétfőn Londonban, mert „tiltott szervezethez” akartak csatlakozni – tudatta a hatóság. A brit terrorelhárító rendőrség közleménye szerint a 15 és 19 év közötti fiatalok terrorcselekmény előkészületével gyanúsíthatók.

93 évesen is aktív Zimbabwe elnöke

zimbabwe robert mugabe

Zimbabwe elnöke, Robert Mugabe a legidősebb államfő a világon. Ma tölti be a 93. életévét, és még mindig aktív. Születésnapja előtt azt mondta, nem fontolgatja a visszavonulást, mert jelenleg nincs elfogadható utódja. Néhány hónappal ezelőtt pedig azt nyilatkozta, a következő választáson