Category Archives: Gazdaság

Június 5-én kezdik a mezőgépek tűzvédelmi ellenőrzését

kiegett kombajn

Magyarkanizsa község településein június 5-én kezdik meg az aratásban résztvevő mezőgépek tűzvédelmi ellenőrzését. A kombájnoknál kötelező a 9 kilogrammos hitelesített tűzoltó készülék, az ásó, a lapát, a szikrafogó és az elsősegélydoboz

Átlagos hozamot várnak a gazdák (videó)

gabona 2

Átlagos hozamra számítanak az idei évben a gabonatermelők. A szélsőséges időjárás és a csapadék hiánya hatással volt a gabonafélékre is, de a betakarításig még több káros tényezővel kell számolniuk a mezőgazdászoknak.

Vučić ma a Continental cég képviselőivel tárgyalt (videó)

Beograd, 28. maja 2017. - Premijer Srbije Aleksandar Vucic razgovarao je danas sa predstavnicima kompanije Kontinental o otvaranju istrazivackog centra u Novom Sadu. Kontinental ce od 1. jula ove godine u Novom Sadu poceti razvoj softverskih i inovacionih resenja za mobilnost i zaposliti najmanje 500 inzenjera. FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

500 új munkahelyet teremt Újvidéken a németországi Continental vállalat – nyilatkozta Aleksandar Vučić a cég képviselővel folytatott egyeztetésen. Az ígéretek szerint az autóalkatrészeket gyártó nagyvállalatban munkát kapó mérnökök bruttó fizetése 2300 euró lesz.

Megkezdődött a védjegyes helyi termékek bemutatósorozata (videó)

vatabet

Vajdasági brand, vajdasági helyi termék roadshow elnevezéssel Magyarkanizsán megkezdődött a védjegyes helyi termékek

Már fizetik az agrártámogatásokat

termofold

Megkezdődtek az agrártámogatások második részeinek kifizetései. A szerb mezőgazdasági minisztérium ezúttal a műtrágyavásárlásra biztosít támogatást. A gazdák az igénylést május 31-ig még beadhatják.    

Kevesebbet ér a több

Dinari1

Emelkedtek a fizetések, de kevesebbet érnek. Szerbiában az áprilisban kifizetett nettó átlagbér csak nem 50 000 dinár volt, ami reálisan 3 százalékkal, nominálisan pedig 3,8 százalékkal magasabb, mint a márciusi. A múlt év azonos hónapjához képest az idei áprilisi átlagbér ténylegesen 3,1 százalékkal alacsonyabb – áll a Köztársasági Statisztikai Intézet legújabb jelentésében. Éves összehasonlításban az áprilisi átlagbér nominálisan 1,2 százalékot nőtt, viszont reálisan 2,7 százalékkal ér kevesebbet – áll a jelentésben.

A szerbiai GDP 3 és a kivitel 8 százalékát jelenti a Fiat

Kragujevac, 25. maja 2017. - FIAT znaci tri odsto BDP i gotovo osam odsto izvoza za nasu zemlju, rekao je danas premijer Aleksandar Vucic, zahvalivsi radnicima koji proizvodnjom "fijat" automobila u Srbiji cine da se ponose njihove porodice, ali i cela Srbija. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

A Fiat jelenti a szerbiai bruttó hazai termék (GDP) három százalékát, és az ország kivitelének nyolc százalékát, jelentette ki tegnap Aleksandar Vučić kormányfő a kragujevaci gyárban tett látogatása alkalmával, ahol egyúttal köszönetet mondott a dolgozóknak is.

Folyamatban az Y-ág munkálatai (videó)

y ag-S

Tovább folytatódnak a Szabadkát tehermentesítő Y-ág munkálatai. Jelenleg a zombori és a topolyai út közötti útszakaszt újraaszfaltozzák, ami több okból is indokolt.      

Vučić: Ez a mi kis szerb autónk

Kragujevac, 25. maja 2017. - FIAT znaci tri odsto BDP i gotovo osam odsto izvoza za nasu zemlju, rekao je danas premijer Aleksandar Vucic, zahvalivsi radnicima koji proizvodnjom "fijat" automobila u Srbiji cine da se ponose njihove porodice, ali i cela Srbija. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

A Fiat Chrysler társaság a kragujevaci gyárában ma bemutatta az új Fiat 500 L modellt. Az ünnepségen Aleksandar Vučić miniszterelnök is kipróbálta az új személygépkocsit.

Amilyen idő ma, olyan bor holnap… (videó)

bor pince 3

Kíváncsian kémlelik a szőlészek és a borászok az eget, valamint kísérik az időjárást, hiszen a mai nap időjárásából következtetnek a szőlőtermésre és a bor minőségére. A dél-bácskai körzetben napsütésre ébredtek a szőlősgazdák, így nagy reményt fűznek a terméshez.

Mezőgazdasági lakossági fórumot tartottak Csókán (videó)

lakossagi csoka 1

Eddig 73 millió dinár érkezett Csóka községbe a magyar gazdaságfejlesztésnek köszönhetően. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Prosperitati Alapítvány képviselői Csókán tartottak mezőgazdasági lakossági fórumot.

A jégvédelmi rendszernek köszönhetően kisebb a kár Újvidék környékén (videó)

Hatar3-S

Újvidék környékén kedd délután intenzíven működött a jégelhárító rendszer. Egy óra alatt több tíz rakétát lőttek ki az állomásokról. A komoly jégverést sikerült megelőzni, de az apró jég így is károkat okozott a határban. Rövid időn belül 95 milliméter eső esett.    

Jövőre megkezdődhet a palicsi wellnessközpont építése (videó)

pasztor welness S

Jövőre már megkezdődhet a palicsi wellnessközpont építése – ezt mondta a tartományi parlament elnöke a Pannon RTV-nek. Pásztor István legutóbb pénteken beszélt Aleksandar Vučić szerb kormányfővel. Akkor megegyeztek abban, hogy megindítják a közbeszerzési eljárást.    

Pásztor István a kínai üzletemberek szerbiai és vajdasági egyesületeinek vezetőivel tárgyalt

Novi Sad, 23. maja 2017.- Tradicionalno dobri i prijateljski odnosi Srbije i Kine u prethodnih nekoliko godina jos vise su unapredjeni, a to se vidi i sve vecim prisustvom kineskih privrednika koji su uspeli da osnuju dve ozbiljne asocijacije, izjavio je danas predsednik Skupstine Vojvodine Istvan Pastor. FOTO TANJUG/ SKUPSTINA  AP VOJVODINE/ ODSEK ZA ODNOSE SA JAVNOSCU/ nr

Zou Junwei-jel, a kínai üzletemberek vajdasági egyesületének elnökével és Guo Sijaoval, a kínai üzletemberek szerbiai egyesületének elnökével tárgyalt kedden Pásztor István.

Alacsony a tej felvásárlási ára Szerbiában (videó)

tej

A kisebb gazdaságok mindössze 25 dinárért tudják eladni a tejet, amelyhez még hozzáadódik a 7 dináros prémium – mondják az állattenyésztők.

Tovább bővül a vajdasági magyar falugazdász hálózat (videó)

traktor2_20140422155923_199306

Tovább bővül a vajdasági magyar falugazdász hálózat, a Kárpát-medencei falugazdász programnak köszönhetően Vajdaságban az eddigi négy helyett tíz község tizenegy falugazdásza segíti majd a magyar gazdálkodókat szakmai és pénzügyi szempontból.

Szerb minőség címmel ellátott termékeket mutattak be (videó)

Beograd, 22. maja 2017. - Konferencija za novinare povodom predstavljanja i promocije prvih proizvoda sa nacionalnom oznakom "Srpski kvalitet". FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Szerb minőség címmel ellátott termékeket mutattak be hétfőn a mezőgazdasági minisztériumban. Eddig nyolc ilyen jelölésű készítmény van a piacon, a Topola, a Carnex és a Zlatiborac termékei közül. A címke garantálja az áru minőségét, valamint, hogy szerbiai alapanyagból állították elő.

Traktorfesztivál Oromhegyesen (videó)

traktorfeszt-S

Jubileumi Traktorfesztivált tartottak ma Oromhegyesen. A sorrendben tizedik rendezvényen megdőlt a részvételi rekord is, hiszen kevés híján 200 traktor vett részt a nyitófelvonuláson. Idén Oromhegyestől jóval távolabbi településekről is érkeztek résztvevők, és igen sokan bekapcsolódtak a különféle traktorversenyekbe is.

A járandóságuk emelését kérik a szerbiai nyugdíjasok (videó)

nyugdij S

Nyílt levélben nyugdíjemelést kért a Nyugdíjas Szakszervezetek Egyesülete Aleksandar Vučić kormányfőtől, megválasztott szerb elnöktől. Azt kérik, hogy javasolja a kormánynak, hogy állítsák vissza a nyugdíjakat a korábbi szintre, és térítsék meg a nyugdíjasoknak azt, amit elvettek tőlük.

Üzletviteli rendellenességek a benzinkutak 39 százalékánál

gas-station-727162_1280

Az idén 40 benzinkutat meghatározatlan időre bezárattak a szerbiai adóellenőrök. Az év elejétől kezdve eddig több mint 100 töltőállomás tevékenységét vizsgálták meg. A benzinkutak 39 százalékánál állapítottak meg kisebb-nagyobb üzletviteli rendellenességeket. Az ideiglenes időre lakat alá került töltőállomások legjellemzőbb