Category Archives: Vesti na srpskom

Viktor Orban dovozi tram-trejn u Suboticu?

villamos-S

Tramvaj iz Hodmezovašarhelja, gradića oko 70 kilometara severoistočno od Subotice, mogao bi imati liniju do Subotice, najavio je mađarski premijer Viktor Orban u petak. On je o takozvanom tram-trejnu koji povezuje naselja rekao da postoji potreba za takvo ulaganje, ali po razumnoj ceni i realizaciji u racionalnim okvirima, i to ne samo između Hodmezovašarhelja i Segedina već i do Subotice. Mađarski premijer je najavio i da će uskoro početi pregovori sa Srbijom.

Mađarska dodelila nagrade manjinama

dij

U Budimpešti je Mikloš Šoltes, državni sekretar ministarstva ljudskih resursa zaslužnima svečano predao nagrade za napore učinjene zarad nacionalnih manjina, rekavši kako njihov opstanak jača mađarsku naciju.

SANU se sastao sa subotičkim fakultetima

Egyetemek 2-S

Predstavnici novosadskog ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti vodili su razgovore sa predstavnicima institucija visokog školstva u Subotici. Sastanak je održan u Plavoj sali gradske kuće, na kojem su od strane domaćina bili zastupljeni Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku, Ekonomski fakultet, Građevinski fakultet, Viša tehnička škola te Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera. Dekani ovih fakulteta i visokih škola predstavili su svoje institucije. Cilj sastanka je bio da se strane upoznaju i da se sagledaju mogućnosti dalje saradnje. Ovaj sastanak inicirao je Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku.

SNS najuspešniji u Čoki

csoka_valasztas2

Prema nezvaničnim rezultatima izbora za mesne zajednice u Čoki, Srpska napredna stranka osvojila je 8, a Savez vojvođanskih Mađara 7 mandata u Savetu mesne zajednice ovog naselja.

Raste pritisak migranata na granici

Mórahalom, 2015. július 17.
Háromnyelvû, "Államhatár " feliratú tábla a magyar-szerb határon épülõ ideiglenes biztonsági határzáron, Mórahalom térségében 2015. július 17-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Tokom proteklog vikenda su mađarski organi bezbednosti osujetili nezakonit prelazak državne građane za 90 lica. To je značajno povećanje u odnosu na prethodni period, prenosi informativna agencija MTI.

Još jedan pokušaj prodaje “29. novembra”

Danas je objavljena prodaja stečajnog dužnika, Industrije mesa i konzervi 29. novembar iz Subotice. Stečajni upravnik je preko Agencije za licenciranje stečajnih upravnika oglasio prodaju imovine tog bivšeg giganta javnim nadmetanjem koje će se krajem juna održati u Novom Sadu.

Nenad Ivanišević – Mađarska zatvorena granica je ublažila migracijski pritisak

nenad ivanisevic

Odluka Mađarske o zatvaranju granica, da migranti ne mogu preći u Mađarsku je ublažila migrantski pritisak, a migranti skoro potpuno mimoilaze Suboticu, odnosno teritoriju – rekao je Nenad Ivanišević na pitanje RTV Pannon

Izbori za članove Saveta mesnih zajednica u opštini Čoka

csoka_valasztas

Danas su održani izbori u mesnim zajednicama u opštini Čoka, ukupno u sedam naselja. Biračka mesta će biti otvorena od ujutro 7 do uveče 8 sati.

Stara Moravica slavila dan sela

bacskossuthfalva_falunap4

Manifestacija koja je trajala dva vikenda se završila u subotu uručenjem pohvala mesne zajednice i zabavom.

Folk Music Fest na Paliću

palics folk music fest 2

Sinoć na Velikoj terasi na Paliću je održan festival folk muzike. Na drugom danu Folk Music Festa grupa “Mentés Másként”, orkestar Bator Patonai”, orkestar Duhaj i Tamburaški orkestar Danubia su dali koncert.

Izložba u Kanjiži

magyarkanizsa_kiallitas

U galeriji Dobo Tihamer u Kanjiži sinoć je otvorena izložba umetnika iz naše regije. Regionalna Kreativna Radionica i Obrazovna kulturna ustanova „Cnesa” je organizovala izložbu, gde se mogu videti dela Pala Lephafta, Eržebeta Mezeija,

Nenad Ivanišević: Razvoj sistema socijalne zaštite u Subotici za primer

szocialis kiallitas-S

“Razvoj sistema socijalne zaštite u Subotici je za primer. Čvrsta veza između Caritasa nevladine organizacije i Gerontološkog centra kao državne institucije je najbolji primer za saradnju i napredovanje” – izjavio je danas Nenad Ivanišević, državni sekretar za socijalna pitanja u hotelu Galerija, gde je održan prvi Sajam usluga socijalne zaštite u Subotici.

Izložbe brendiranih lokalnih proizvoda

U Kanjiži je počela serija izložbi pod nazivom Vojvođanski brend, vojvođanski lokalni proizvod roadshow. Prikazani su brendirani lokalni proizvodi kao što su zanatski proizvodi, pića, testa, slatkiši, ukrasni predmeti od lokalnih i regionalnih proizvođača.

Počeo je Folk Music Fest

juhasz fest-S

Festival narodne muzike obogaćuje manifestaciju povodom Dana Palića. Cilj im je da daju priliku mladim izvođačima narodne muzike iz Vojvodine da debituju pred publikom.

Kristina Lepar, maturantkinja na odseku narodno pevanje subotičke Muzičke škole je nastupila uz pratnju narodnog orkestra Juhaszok.

Republičko takmičenje iz mađarskog jezika

Lj ili j? Zajedno ili posebno? Tačka ili zarez? Na ova pitanja su tražili odgovore talentovani srednjoškolci u Subotici na republičkom takmičenju iz mađarskog kao maternjeg jezika.

U školama se treba baviti gramatikom i jezičkim stilom kao i književnošću – kaže Laslo Molnar Čikoš, profesor u penziji. “Nismo uspeli da bude i usmenog dela na takmičenju. Bilo bi jako

20. susret Mreža Južnih krajeva

halo-S

Gospode, ovde je dobro za nas! – je bio moto jubilarnog susreta Mreža, koji se ove godine održao u Senti, gde je i formiran pre 20 godina.

Urbanovi dani na Paliću

palics hk unnep-S

U toku su Urbanovi dani na Paliću, sa bogatom kulturno-sportskom ponudom, kao što su festival narodne muzike, izložba fotografija, turnir u malom fudbalu, degustacija vina.

VI. Kanjiški dani vina

bor

VI. Dani vina se održavaju ovog vikenda u centru Kanjiže sa učešćem osam vinarija i jednim proizvođačem piva. Posetioci degustiraju vina i vidno su zadovoljni kvalitetom izabranih vina.

Danas u finalu Partizan i Crvena Zvezda

kupa

Na Finalu Kupa Srbije danas u 18,00 h igraju večiti rivali u fudbalu beogradski Partizan i Crvena Zvezda. Rivali iz glavnog grada prvi put igraju u finalu od 2001.godine. Interesovanje je ogromno zbog Crvene Zvezde, koja pokušava na ovom meču da spasi sezonu posle gubitka titule od Partizana. Utakmica finala će se odigrati na stadionu Partizana koja će po predviđanjima biti prepuna.

Dani Pečuja u Novom sadu

Ujvidek3

Trodnevnim serijalom programa se predstavio grad Pečuj, gradu pobratimu Novom Sadu. Pečuj je 2010.godine dobio titulu Evropske prestonice kulture, dok Novi Sad 2021. dobija ovo priznanje, pa je dobrodošla razmena iskustava i planiranje zajedničkih programa.