Category Archives: Vesti na srpskom

Pripreme za privatizaciju petrohemijske industrije

javni-poziv

Ministarstvo privrede je saopštilo da je danas objavilo javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanosti za preduzeća iz petrohemijskog kompleksa: “MSK” iz Kikinde, “HIP Azotara” i “HIP Petrohemija” iz Pančeva.

Mađarski Pokret: Glasajte za Jankovića

mm_logo_lg

Mađarski pokret u svom saopštenju poziva vojvođanske Mađare da na izborima u nedelju glasaju i podrže Sašu Jankovića. Mađarski pokret u svom pozivu biračima naglašava da niko ne ostane kući, kako glasovi ne bi propali,

SVM održao preko 150 predizbornih dešavanja!

vmsz kampany szabadka 3

Savez vojvođanskih Mađara na predsedničkim izborima podržava Aleksandra Vučića jer on predstavlja kontinuitet i stabilnost za zajednicu vojvođanskih Mađara – čulo se na završnoj konvenciji SVM održanoj u Subotici u sredu u zgradi Nove opštine.

Uštede u pokrajinskom budžetu

tartomany

Pokrajinska vlada će 10. aprila smanjiti deo javnog duga i to refinansiranjem 4. serije obveznica čija je nominalna vrednost 10,5 miliona evra opterećene još i valutnom klauzulom i kamatnom stopom od 4,80 odsto.

Diskriminacija potrošača na tržištu EU

nebih

U Mađarskoj je sprovedena uporedna analiza 96 proizvoda – uzetih uparalelno sa tržišta Mađarske, Austrije i Italije, a rezultati organoleptičkih i profesionalnih labratorijskih analiza su pokazali da su u 70% slučajeva proizvodi koji su na tržištu u Mađarskoj lošijeg kvaliteta

Proradili reflektori na stadionu

szabadka varosi stadion reflektor 2

Proradila je rasveta na subotičkom gradskom stadionu. U sredu uveče su pušteni u rad dugo očekivani reflektori. Ovom svečanom prilikom je gradonačelnik Subotice uključio reflektore. Bogdan Laban je podsetio

Počeli radovi na putu Zrenjanin-Novi Sad

nagybecskerek ut szerzodes kezfogas

Veliki problem Zrenjanina su loši putevi i nedostatak zaobilaznice. Nadležni obećavaju napredak. Nakon dugotrajnih priprema započela je rekonstrukcija deonice puta između Zrenjanina i Novog Sada do Žablja. Pored toga će se u

Prvi azilant je već odbijen u tranzitnoj zoni

szabadka befogadokozpont szomaliai

Počinju da se osećaju prvi efekti stupanja na snagu strožijih mađarskih zakona u pogledu azilanata i migracija. Migranti su nemirni, a iz tranzitne zone je već i udaljeno prvo lice kojem je odbijen zahtev za azil.

Napeto je u prihvatnom centru

szabadka befogadokozpont 5

Migranti koji se nalaze u prihvatnom centru u Subotici počinju da shvataju šta predstavlja stupanje na snagu strožijih zakona za azilante u Mađarskoj. Prema zaposlenima u prihvatnom centru, stanje je vrlo napeto, u bilo kojem trenutku

U Horgošu ima sve više provala i krađa

horgos lopasok 2

Noćni posetioci u potrazi za nakitom i novcem prevrću kuće koje im zapnu za oko, ali i u sred dana nestaju bicikli, pa čak i čisti rasni psi. Prema podacima mesne zajednice, policija je navodno privela nekoliko lica, ali meštani još uvek

Održan trening za poljoprivrednike u Horgošu

forum horgos S

Na poziv lokalne samouprave Kanjiže i Horgoškog kluba proizvođača je juče zainteresovanima predavanje održao Ištvan Bočkaj. Zapravo se radilo o treningu vezanom za marketing i motivaciju. Referent industrijskog parka u Sentešu je delio kvalitetne savete okupljenima koji se tiču uspešnih nastupa na konkursima.

Gimnazija Deže Kostolanji obeležila dan škole

marcius 15 kosztolanyi gimi vendegdiakok 1

Subotička Gimnazija za talentovane učenike Deže Kostolanji je juče obeležila dan škole. Svake godine se ovaj datum tematski obeležava, a ove godine su se opredelili za vavilonsku zbrku jezika. Naime, u gimnaziji se pored mađarskog, nemačkog i engleskog kao takođe glavnih jezika, zatim srpskog, podučava i latinski, španski i francuski jezik. Učenici su tim povodom ukrasili zid gimnazije frazama i rečima raznih jezika.

Gde je moja zdravstvenih kartica?

betegkonyv

Republički fond zdravstvenog osiguranja je omogućio građanima da elektronskim putem provere da li je njihova zdravstvena kartivca  zamena za staru zdravstvenu knjižicu), napravljena-proizvedena.

Dodeljena sredstva za višejezičnost

tartomany

Pokrajinska Vlada ove godine sa 9,5 miliona dinara pomaže lokalne samouprave u pokrajini u kojima osim srpskog jezika postoje i drugi jezici u službenoj upotrebi. Danas su u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine u Novom Sadu predstavljeni rezultati ovog konkursa. Potpredsednik pokrajinske vlade i sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš je kazao da je podržano 88 konkursnih prijava, od 105 koliko ih ukupno pristiglo.

Odličan odziv na konzularnom danu u Bačkom Petrovom Selu

konzuli nap-s

U Bačkom Petrovom Selu je održan izmešten konzularni dan subotičkog generalnog konzulata Republike Mađarske, na kojem je oko 160 meštana predalo molbu za prijem u mađarsko državljanstvo. Time je ukupan broj predatih molbi na dosadašnjim konzulatnim danima u ovom selu porastao na 1.400. Ovo je već petnaesti put da se u Bačkom Petrovom Selu na ovaj način izlazi u susret meštanima koji ispunjavaju potrebne uslove, a odziv je ovaj put nadmašio ranije prilike.

Obnovljene zgrade škole u Aleksandrovu i Bikovu

szentszava iskola

Obnovljene su zgrade isturenog odeljenja osnovne škole Sveti Sava u Aleksandrovu i na Bikovu. Gradsko rukovodstvo je danas obišlo radove. Fiskulturna sala škole u Aleksandrovu je dobila nov parket, dok je na Bikovu sređena fasada i rekonstruisan je krov.

Još jedan napad na hitnu pomoć

HITNA_1218792534

Prošle noći je tokom radnog vremena došlo do napada na jednog člana ekipe hitne pomoći. Naime, jedan pijani pacijent je šamarao zdravstvenog tehničara koji je došao da mu pruži pomoć. Ovo je četvrta ovakva situacija od decembra, da dolazi do napada na hitnu pomoć, te je rukovodstvo Doma Zdravlja Subotice donelo odluku da od sada agresivnim pacijentima pružaju pomoć samo u pratnji policije.

Srbi u Mađarskoj i Mađari u Srbiji postigli sporazum o saradnji

mnt1

Mađarski nacionalni savet i Samouprava Srba u Mađarskoj su održali zajedničko stručno savetovanje. Susret predstavnika dve institucije započeo je danas pre podne u Subotici u sedištu Mađarskog nacionalnog saveta. Glavna tema razgovora bila je tešnja saradnja dve manjinske samouprave u sferi kulture, obrazovanja, informisanja te službene upotrebe pisma i jezika.

Nastavljeno suđenje za ubistvo Zoltana Bukovca

Subotica – Pred Višim sudom u Subotici i sudskim većem kojim predsedava sudija Ivan Bogosavljev, danas je nastavljeno suđenje petorici mladića koji su optuženi da su 13. januara prošle godine počinili teško ubistvo Zoltana Bukovca (55).

Besplatni Wi-Fi za seoske škole

wifi

Prve četiri seoske škole u Srbiji su dobile besplatnu Wi-Fi mrežu, a uskoro će imati i slobodan pristup razgranatoj akademskoj internet mreži. To je rezultat saradnje Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije “Majkrosoft” koji su pokrenuli  projekat uvođenja bežične (vaj-faj) mreže u seoskim školama širom Srbije, koja po dugoročnim efektima može imati značaj kao kampanja elektrifikacije ruralnih područja Srbije sredinom prošlog veka.